Olt: Reabilitarea conacului Neamțu din Olari începe în luna mai

Data:

spot_img

 

Fundaţia Pro Patrimonio începe, în luna mai 2018, reabilitarea conacului Neamțu din Olari, judeţul Olt, clădire monument istoric. În prima etapă, lucrările vizează reparația șarpantei și reașezarea olanelor pentru a putea opri infiltrațiile de apă și a stagna degradarea imobilului. În anul 2016, conacul, aflat în stare avansată de degradare, a fost donat Fundaţiei Pro Patrimonio de către proprietar. Anul trecut, fundația a asigurat conservarea în regim de urgență a clădirii.

În acest moment şarpanta şi învelitoarea din olane smălţuite sunt cele mai afectate. Acţiunile urgente trebuie executate în cel mai scurt timp prin conservarea şi refacerea acoperişului cu olane smălţuite. Piesele originale păstrate se vor recondiţiona, iar suprafeţele lipsă se vor înlocui cu piese similare ca dimensiuni şi colorit. Structura şarpantei va fi parţial refăcută şi parţial conservată. Refacerea jgheaburilor, burlanelor şi a trotuarului perimetral completează acest prim pas care presupune o reabilitare graduală, pas cu pas, într-o manieră neagresivă,

se arată într-un comunicat de presă emis de fundația Pro Patrimonio.

Toate intervenţiile sunt susţinute integral de finanţări private şi voluntariat.

”Se va lucra cu meșteri dulgheri pricepuți în dulgherie tradițională, iar detaliile de îmbinare și pentru jgheaburi vor respecta originalul la fel ca şi olanele care vor fi înlocuite. Doi tineri dulgheri francezi specializaţi în dulgheria tradiţională, Julien Cholat şi Julie Pion, vor participa la lucrări şi vor face schimb de experienţă cu lucrătorii români pe toată durata şantierului”, potrivit sursei citate.

Ateliere la conac

Fundația Pro Patrimonio a organizat in ultimii doi ani mai multe acțiuni la conac, menirea acestora fiind să atragă atenția asupra clădirii, dar și pentru a găsi bani și soluții pentru restaurare.

Astfel, în perioada 4 – 9 iulie 2017 s-a desfăşurat un prim atelier internaţional de restaurare a mozaicului roman de la etajul conacului, iar mai multe ateliere gratuite pentru copiii din comunitatea locală sunt organizate bi-anual. Pe 21 septembrie 2017 curtea conacului a găzduit un concert Sonoro Conac, “SOS Conacul Neamţul” la care peste 45 de oficialităţi locale şi din împrejurimi au putut descoperi frumuseţea muzicii clasice ca o continuitate peste timp cu Elena Cornetti, cea care organiza în curtea conacului din Olari serate muzicale şi acte de caritate şi a avut iniţiativa înfiinţării şcolii de muzică din Craiova.

Anul acesta, în perioada 16 – 22 iulie 2018 va avea loc al doilea atelier internaţional de restaurare la Olari, de data aceasta dedicat tehnicilor pentru tencuielile tradiţionale la pereţii interiori şi exterior. Coordonatorul atelierului este arhitect Raluca Munteanu, iar numărul de participanți posibili este de 10-15 persoane.

Exemplu reprezentativ pentru arhitectura civilă din Oltenia, Conacul Neamţu din Olari a fost construit în perioada 1920-1935, după planurile arhitectului Constantin Iotzu, urmaș al lui Ion Mincu şi reprezentant de seamă al stilului neoromânesc în arhitectură.

 

Despre fundația Pro Patrimonio

Fundaţia Pro Patrimonio este o organizaţie neguvernamentală nonprofit internaţională, cu filiale în Marea Britanie şi Franţa înfiinţată în anul 2000, condusă în România de arhitectul Şerban Sturdza.

Acțiunile se concentrează pe proiecte practice de protejare și reabilitare a patrimoniului, precum și pe implicarea și conștientizarea de către comunități a propriei identități, educarea publicului spre aprecierea valorii moştenirii culturale, oferă sprijin pentru restaurarea şi repunerea în folosinţă a clădirilor monument-istoric şi repunerea lor în circuitul cultural şi economic.

Printre proiectele derulate cu ajutorul voluntarilor se numără salvarea celor 60 de biserici de lemn, incluse în 2014 de organizaţia Europa Nostra pe lista „7 most endangered heritage sites in Europe”. Cu sprijinul Europa Nostra și al World Monuments Fund, Pro Patrimonio a demarat intervenţii de urgenţă pentru bisericile de lemn din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei (judeţele Gorj, Vâlcea, Sibiu și Hunedoara), cele mai multe fiind bisericuțe de cimitir, deseori abandonate, majoritatea clasate monument istoric şi aflate în stare gravă de degradare.

FOTO: Fundația Pro Patrimonio

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale peste cel mai mare han din București

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale...

Fabrica de Trăsuri din București, gândită de arhitectul Castelului Peleș

Una dintre puținele clădiri în stil neogotic din București,...

După 200 de ani. Un medic stabilit în Germania restaurează casa familiei și o redă orașului

Familiei Hintz din Germania i se retrocedează casa strămoșilor...

Conacul Neamțu a fost salvat. Sediu de CAP, degradat după ’89 și reabilitat cu ajutorul donaţiilor

Conacul Neamțu din Olari, județul Olt, reprezentativ pentru arhitectura...