Omicron: Ce e adevăr și ce e ficțiune

Data:

spot_img

În România avem deja două cazuri de infectare cu noua tulpină a SARS-CoV-2. Este vorba despre doi pasageri ai cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021. Este unul dintre „adevărurile” prezentate, sâmbătă seara, de Ro Vaccinare în postarea „Omicron: adevăr și ficțiune!”.

Adevăr:

Pagina oficială a Platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva Covid-19 continuă lista la capitolul „adevăr”:

„Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice.Vaccinurile actuale s-au dovedit eficiente împotriva tuturor variantelor virale ce au circulat până acum, în special împotriva evoluției severe a COVID-19, a spitalizării și a deceselor. Este puțin probabil ca situația să fie total diferită în cazul variantei Omicron și să revenim la perioada pandemiei în care vaccinurile nu erau disponibile. De asemenea, în momentul de față în Europa și în majoritatea lumii varianta dominantă este Delta, față de care știm deja că vaccinurile actuale protejează. Vom avea mult mai multe date în perioada următoare. Speculațiile nu fac bine. Ce putem face? Să respectăm măsurile de protecție și să ne vaccinăm în număr cât mai mare”, se mai arată pe pagina RO Vaccinare.

Ficțiune:

Este însă pură ficțiune comedia SF “Omicron”, din anul 1963, în care un extraterestru preia corpul unui om pentru a afla mai multe despre specia umană.

„Tot pură ficțiune este și posterul „Varianta Omicron”, fiind modificat recent și conține elemente din filmul SF „Phase IV”, care a apărut în 1974. Din aceeași categorie de ficțiune sunt și informațiile cu privire la ineficacitatea vaccinurilor împotriva tulpinii „Omicron”. Mai multe date vor fi prezentate în perioada următoare. Fiecare se poate implica”, mai precizează RO Vaccinare.

Pagina oficială a Platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva Covid-19 are și un îndemn:

Raportați informațiile false. Cele mai virale pot fi semnalate la agenția care se ocupă de fact-checking în România: https://verificat.afp.com/contact sau prin e-mail, verificat@afp.com. PS: Știința se bazează pe date și nu pe presupuneri nefondate.

Vizual: Posterul comediei SF “Omicron”, 1963.

Citește și: De ce a renunțat dr. Mihai Craiu la Spitalul Virtual pentru Copii? „Pentru că s-a săturat de agresivitatea mesajelor și de amenințările primite” (presshub.ro)

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related