OMV Petrom alocă 35% din investiții în energia regenerabilă, a anunțat Cătălin Hristescu, director Managementul Portofoliului Gaze și Energie al companiei, în cadrul Energy Forum, dezbatere organizată de Freedom House România, la Reprezentanța Comisiei Europene din România.
OMV Petrom are o producție de 41 de milioane de tone de petrol anual și, în ciuda contextului economic complicat, a reușit să-și crească vânzările pentru produsele sale, a explicat Cătălin Hristescu.
„OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de energie din Europa de sud-est. Din perspectiva producției, vorbim de 41 de milioane de tone de petrol. În același timp, avem o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone pe an”, a precizat directorul Managementul Portofoliului Gaze și Energie al companiei.
Vânzări de gaze de 4,4 miliarde de metri cubi
Cătălin Hristescu a menționat că, deși OMV Petrom este o companie cu o istorie îndelungată în exploatarea țițeiului, se concentrează și pe producția de gaze, dar în aceeași măsură se uită și spre viitor, spre reconversia către sursele regenerabile de energie.
„Suntem o companie integrată pe lanțul valoric al țițeiului, dar în același timp, ne-am concentrat și pe producția de gaze. În clipa de față, avem vânzări de gaze de 4,4 miliarde de metri cubi”.
Directorul a menționat că 2023 a fost un an marcat de diferite dificultăți, însă, chiar și în aceste condiții, OMV Petrom a reușit să-și crească vânzările.
„Anul 2023 a fost unul provocator, plin de volatilitate, un cuvânt pentru cei care operează în piață este un foarte clar, foarte simplu. Pentru cei care se lovesc de el recent, înseamnă că nu poți să-și faci niciun fel de predicție solidă pe termen lung.
În aceste condiții, am avut performanța de a ne crește vânzările și de a ne onora mereu obligațiile pe care ni le-am asumat față de clienții noștri. În contextul anilor 2022-2023, pentru noi este cea mai mare realizare”.
OMV a început tranziția către energie regenerabilă de acum 14 ani
OMV Petrom a început tranziția energetică încă din anul 2010, când au inaugurat centrala de la Brazi, una dintre cele mai moderne pe care România le are, a declarat Cătălin Hristescu, în cadrul Energy Forum, organizat de Freedom House România.
„În 2010, am pus în funcțiune centrala pe ciclu combinat de la Brazi.
Aceasta este cea mai modernă și cea mai flexibilă centrală electrică pe care o are România în acest moment.
Este capabilă să producă reglaj secundar sau pe înțelesul tuturor, să poată să-și modifice punctul de funcționare cu 200 de MW pe minut. Aceasta este o valoare impresionantă dacă ne gândim la variațiile care apar în producția surselor regenerabile”, a menționat directorul Managementul Portofoliului Gaze și Energie al companiei.
Citește și: A început Energy Forum. Tranziția de la aurul negru la energia verde | VIDEO
Este abia primul pas
Cătălin Hristescu a mai declarat, la evenimentul organizat de către Freedom House România, că este abia primul pas, pentru că OMV Petrom își propune ca pe viitor să reducă emisiile de carbon sau chiar să le elimine.
„Pentru că ne-am propus să ne ducem către un viitor cu emisii reduse de carbon. Pentru asta avem trei direcții majore de concentrare, respectiv tranziția către produse care au emisii reduse de carbon sau zero, să ne ducem în continuare pentru dezvoltarea capacităților de produse din gaze naturale în vederea asigurării flexibilității necesare pentru consumul de energie la nivelul României.
Vrem să ne optimizăm afacerea în sensul în care să continuăm excelența operațională, să continuăm performanța în implementarea la timp și în scopul și bugetul proiectelor noastre”, a declarat directorul reprezentantul companiei.
OMV Petrom alocă 35% din investiții în energia regenerabilă. Net Zero în 2050
Cătălin Hristescu crede că inovația digitală este un factor care poate ajuta la o tranziție energetică de succes.
„Avem un record impresionat de a livra la timp proiectele pe care le-am început și dorim să facem asta în continuare.
În ceea ce privește inovația digitală, am văzut că sunt deja câteva teme care urmează în panel, considerăm că sunt vectorul care pot asigura o tranziție energetică de succes pentru că se schimbă modalitatea și comportamentul de consum către o societate digitală inclusiv în zona de consum”.
Cătălin Hristescu a declarat că pentru firma pe care o reprezintă, captarea de carbon este o axă pe care o consideră principală pentru a putea atinge obiectivele Net Zero până în 2050.
„Ce înseamnă ea de fapt când vorbim de elemente de producție cu emisii reduse de carbon, respectiv sectorul de energie regenerabilă, biocombustibil, soluții alternative pentru mobilitate, dar aici vorbim și de captarea carbonului și utilizarea lui sau stocarea.
Un domeniu pe care OMV Petrom îl consideră ca axă principală a asigurării unui Net Zero în 2050 la nivelul societății”, a menționat directorul.
Reprezentantul OMV recunoaște totuși că, cel puțin la momentul actual, sunt anumite industrii care depind de gestionarea emisiilor asociate, iar cea mai bună soluție este captura de carbon.
„Sunt anumite activități economice industriale care nu au alternativă și care vor avea tot timpul nevoia gestionării emisiilor asociate. Atunci, soluția optimă este captura de carbon, utilizarea sau stocare în funcție de profilul acelor emisii”.
OMV Petrom alocă 35% din investiții în energia regenerabilă
OMV Petrom intenționează ca cel puțin până în 2030 să-și concentreze 35% din investiții în 5 domenii de energie verde.
„În ceea ce privește hidrogenul, avem în focus atât pe cel verde, cât și pe cel albastru, care se îmbină natural cu captura de carbon. De ce spunem că avem în focus? La nivelul investițiilor pentru următoarea perioadă, până în 2030, 35% din investițiile noastre sunt direcționate către 5 arii verzi”, a declarat reprezentantul OMV Petrom.
Cătălin Hristescu a mai arătat că firma a reușit să dezvolte și să securizeze anul trecut o serie de proiecte pe energie regenerabilă.
„Noi avem un portofoliu de proiecte regenerabile pe care le-am dezvoltat și securizat în 2023. Suntem în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia pentru a dezvolta, construi și opera 450 de mw de centrale fotovoltaice. Avem proiecte achiziționate pe care urmează să le dezvoltăm de 710 mw în județul Teleorman”, a precizat directorul OMV Petrom.
Energy Forum – Tranziția de la aurul negru la energia verde
„Energy Forum – Tranziția de la aurul negru la energia verde” este un eveniment organizat de Freedom House România pe 14 martie la București. În cadrul conferinței au fost dezbătute implicațiile obiectivelor verzi ale Uniunii Europene, la care a aderat și România.
În cadrul evenimentului au fost abordate teme diverse legate de energia verde, precum cooperativele de energie, dezvoltarea fermelor de panouri fotovoltaice și a câmpurilor eoliene, dar și ce presupune tranziția de la energia clasică la una mai puțin poluantă.
La Energy Forum au fost prezente toate părțile interesate pentru a facilita un schimb de experiență și cunoștințe între România și Norvegia, dar și formarea de parteneriate de lungă durată și explorarea colaborărilor.
La eveniment a fost prezent și un delegat al companiei norvegiene Norsk Energi, cu o expertiză de 30 de ani în toate tipurile de energie.
Lista completă a persoanelor care au luat cuvântul în cadrul conferinței poate fi văzută aici.
Parteneri: OMV, Cooperativa de Energie
Sprijinit cu un grant din partea Islandei, Liechtenstein și Norvegiei, prin granturile SEE 2014-2021, în cadrul proiectului “Energy literacy for an efficient and sustainable Romania. Transversal knowledge transfer and awareness raising between Romania and Norway. (ELES)
Urmăriți PressHUB și pe Google News!