Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și partenerii săi (OPEC+) au decis să mențină restricțiile asupra producției de petrol până la sfârșitul anului 2026 și să amâne creșterea livrărilor de țiței până în aprilie 2025. Această hotărâre vine ca răspuns la cererea globală mai slabă decât estimările inițiale, dar și la creșterea producției din afara alianței, factori care au determinat OPEC+ să își ajusteze strategia.
Inițial, relaxarea măsurilor privind producția era planificată pentru octombrie 2024, însă evoluțiile din piață au impus mai multe amânări. OPEC+ controlează aproximativ jumătate din oferta globală de petrol și încearcă să mențină un echilibru în piață printr-o gestionare atentă a volumelor extrase, conform Reuters.
În ciuda reducerilor adoptate, prețul petrolului Brent s-a menținut în intervalul 70-80 de dolari pe baril în acest an, situându-se recent în jurul valorii de 72 de dolari, după ce în septembrie a coborât sub pragul de 69 de dolari.
Deciziile OPEC+ și implicațiile pentru piață
În prezent, OPEC+ menține reduceri de producție de aproximativ 5,86 milioane de barili pe zi, echivalentul a 5,7% din cererea mondială. Măsurile includ:
- O reducere generală de 2 milioane de barili pe zi la nivelul întregului grup;
- 1,65 milioane de barili pe zi retrase voluntar de opt state membre;
- O a doua rundă de reduceri voluntare de 2,2 milioane de barili pe zi aplicată acelorași opt state.
Noile decizii ale OPEC+ presupun extinderea reducerilor de 2 milioane și 1,65 milioane de barili pe zi până la finalul anului 2026. În plus, revenirea treptată a celor 2,2 milioane de barili retrași din producție va începe în aprilie 2025, prin creșteri lunare de 138.000 de barili, proces care se va derula până în septembrie 2026.
Totodată, Emiratele Arabe Unite vor beneficia de o majorare treptată a producției cu 300.000 de barili pe zi între aprilie 2025 și septembrie 2026, o modificare față de planul inițial care prevedea implementarea acestei creșteri din ianuarie 2025.
Citește și: Republica Moldova nu mai este dependentă energetic de Rusia
Decizia OPEC+ de a prelungi restricțiile de producție ar putea contribui la stabilizarea pieței, însă incertitudinile persistă. Un element-cheie în evoluția prețurilor este direcția politicilor economice ale SUA, în special după preluarea mandatului de către Donald Trump. Potențiale sancțiuni impuse Iranului, noi tarife comerciale pentru China sau schimbări în poziția Washingtonului față de conflictul din Ucraina sunt factori care ar putea influența semnificativ piața petrolului.
Deși OPEC+ încearcă să mențină un echilibru prin măsurile adoptate, volatilitatea pieței rămâne ridicată, iar evoluțiile geopolitice și economice vor juca un rol crucial în dinamica prețului țițeiului în anii următori.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!