Opera Națională Română din Iași anunță că pe 9 ianuarie, de la ora 18:30, va avea loc primul spectacol al anului 2025, „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini, în Sala Mare a instituției, informează Agerpres.
„Păşim plini de încredere într-un an în care ne propunem să oferim noi motive de bucurie publicului nostru drag, pe care-l iubim necondiţionat. Sunt convins că merituosul colectiv pe care am onoarea să-l coordonez va reuşi să dăruiască şi în 2025 momente de neuitat, spectacole iconice, care să rămână în memoria spectatorilor”, a declarat Andrei Fermeşanu, manager interimar al Operei Naţionale Române Iaşi.
Acesta s-a declarat mulţumit de rezultatele deosebite înregistrate în cursul anului precedent întrucât au fost organizate aproape 100 de spectacole, între care şi trei premiere: „Turandot”, de Giacomo Puccini, „Făclia de Paşte”, de Alexandru Zirra şi, în colaborare cu Opera Naţională Bucureşti, „Madama Butterfly”, de Giacomo Puccini.
„Centrul de greutate al lui 2024 a fost marcarea Centenarului Puccini, Opera Iaşi fiind prima instituţie lirică din ţară care a punctat evenimentul, printr-un spectacol de excepţie, „Boema”. Reprezentaţia l-a avut în centru pe renumitul tenor Ştefan Pop şi a fost dirijată de managerul Operei Naţionale Bucureşti, Daniel Jinga. Teatrul liric ieşean a marcat anul trecut şi ziua de naştere a altui uriaş compozitor, Gioachino Rossini, printr-o gală tematică inedită, organizată pe 29 februarie sub bagheta unui specialist rossinian, maestrul David Crescenzi”, a spus Andrei Fermeşanu.
Reamintim că în 2024 artiştii lirici ieşeni au fost invitaţi pe scene importante naţionale şi internaţionale. Astfel, în luna septembrie, ca urmare a unui proiect al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României, sprijinit de Ambasada României în Italia şi Ambasada Republicii Moldova în Italia, Orchestra Operei Iaşi a susţinut, alături de „3 tenori ieşeni”, un concert la „Brancaccio”, un teatru celebru din Roma.
De asemenea, Baletul Operei Iaşi a fost invitat, pentru al treilea an consecutiv, la un lung turneu în Italia, început în decembrie, în care au fost prezentate trei titluri din repertoriu: „Spărgătorul de nuci” şi „Lacul lebedelor”, de Piotr Ilici Ceaikovski şi „Giselle”, de Adolphe Adam.
Pe plan naţional, artiştii Operei Iaşi au avut prestaţii remarcabile la Bucharest Opera Festival şi la manifestări de profil organizate la Sibiu şi Suceava.
„Faptul că nivelul artistic al producţiilor Operei Naţionale Române din Iaşi a fost extrem de ridicat a fost certificat de Uniunea Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali din România. În ianuarie 2024, UCRRM a acordat Operei Iaşi, în cadrul Galei Premiilor Musicrit, Premiul pentru cea mai bună stagiune lirică din România. Distincţia vine după ce în 2023, la prima ediţie a Galei Musicrit, am ridicat Premiul de excelenţă pentru susţinerea tinerei generaţii”, a amintit Andrei Fermeşanu.
Conform evidenţelor contabile, în 2024 teatrul liric ieşean a avut cele mai mari venituri obţinute din vânzarea de bilete, în zona Moldovei.
Citește și: Transnistria: se sting luminile politice fără gaz rusesc? | Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Opera Națională Română Iași)