Instalația de oxigen medical de care dispune Spitalul Clinic de Urgență Galați nu mai reușește să facă față cerințelor actuale ale unității sanitare.

Numărul mare al bolnavilor de COVID-19 care au nevoie de fluxuri mari de oxigen a dat peste cap activitatea din blocurile operatorii. Astfel, chirurgii operează cu prioritate urgențele medicale, în vreme ce intervențiile chirurgicale ale bolnavilor cronici sunt deseori amânate. Situația este cu atât mai gravă cu cât Spitalul Județean este singurul din Galați care poate primi și trata pacienți cu problemele medico-chirurgicale aflați în stare gravă.

“Există o presiune crâncenă, pe un personal ce n-a crescut numeric, de aproximativ 400 de zile. Paturile de terapie intensivă postoperatorie au devenit insuficiente pentru restul patologiilor. Astăzi (marți – n.r.) s-a mai adăugat încă una, reţeaua de oxigen şi-a atins limitele, din cauza consumului foarte mare. O recalibrare a ei peste noapte este imposibilă. În atare situaţie, cu risc foarte mare se pot opera doar strict urgenţele, iar cazurile oncologice intră în aşteptare. Nu poţi face intervenţii elaborate, cronofage (consumatoare de timp – n.r.), fără să ai siguranţa fluxului de oxigen în aparatul de anestezie. (…) Să vă ocrotească Dumnezeu, să respiraţi bine şi să nu aveţi nevoie de intervenții chirurgicale!”, a scris, pe Facebook, medicul Paul Ichim, şeful Secţiei Chirurgie III de la Spitalul Judeţean Galaţi.

La Județean, funcționează cea mai mare secție ATI-COVID din Galați. Mai mult, din decembrie 2020, aici a fost înființată și o secție unde sunt internați pacienții cu infecție SARS-CoV-2 care sunt și urgențe medico-chirurgicale, precum și bolnavii de COVID-19 cu insuficiență respiratorie acută care necesită un flux mare de oxigen.
“Rezultate bune la pacienții COVID s-au obținut cu terapia cu oxigen High flow, în prezent oxigenul fiind medicament pentru această categorie de bolnavi.

În aceste condiții, creșterea numărului de pacienți care necesită oxigen cu flux mare conduce la perturbări funcționale ale debitului de oxigen din alte terminale, mai ales la nivelul blocului operator, în timpul programului normal de lucru (8,00 – 14,00), când funcționează simultan, în același interval de timp, cel puțin zece săli de operație”, se arată într-un răspuns al Spitalului Județean Galați.

Citește articolul complet pe viata-libera.ro

partajează acest articol:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.