Operațiunea PETROTEL: Cum a ajuns fiscul să se judece cu rușii după ce LukOil a mutat activitatea financiară a rafinăriei de la Ploiești pe o firmă din Elveția

Data:

spot_img

Statul pierde anual peste 10 milioane de euro din taxele pe activitatea Petrotel, deținută de gigantul LukOil

De la 1 ianuarie 2021, rușii au mutat operațiunile financiare ale companiei de la Ploiești pe o firmă din Elveția, declarând că a treia cea mai mare rafinărie din România este o sucursală a Litasco SA Geneva, care oferă doar suport logistic limitat.

În fapt, compania a derulat în România operațiuni financiare de 1,2 miliarde de euro, dar nu le-a înregistrat în contabilitatea sucursalei din țara noastră, ci la firma-mamă din Geneva, spune fiscul, care a derulat un control la Ploiești în perioada octombrie 2021 – septembrie 2022.

Până în 2021, țițeiul prelucrat la Ploiești era transformat în benzină și motorină comercializate la stațiile LukOil din România, Serbia și Bulgaria. Petrolul era importat în special din Rusia.

După invazia Ucrainei, în februarie 2022, UE a pus sub embargou petrolul rusesc. LukOil a trebuit să-și diversifice sursele de aprovizionare.

În septembrie 2022, fiscul i-a calculat impozite suplimentare de peste 50 de milioane de lei (10 milioane euro), aferente activităților derulate în România, dar înregistrate financiar în Elveția. Sucursala declarase un impozit pe profit de doar 24.000 de lei

Numai în perioada ianuarie – iunie 2021, societatea facturase vânzări de produse energetice (benzină, motorină, GPL) și servicii de transport de peste 2,6 miliarde lei – fără a socoti aici accizele și TVA-ul. Din acestea, peste 1,5 miliarde lei au fost pentru piața internă, 290 milioane lei – pentru piața UE, iar 760 milioane lei – pentru piețele externe, inclusiv Serbia și Republica Moldova.

Litasco a contestat rezultatele controlului, iar disputa a ajuns în instanță

Citește și: Concursul Internațional George Enescu: Finală exclusiv feminină la secțiunea de vioară

Se anunță un proces de durată


Pe scurt, românii se ceartă cu rușii pe statutul rafinăriei de la Ploiești, din punct de vedere fiscal

Rușii susțin că aceasta este o sucursală fără sediu permanent în România, cu rol logistic limitat, al companiei din Elveția. 

Românii spun că Litasco are sediu permanent în țara noastră. Mai mult, întreaga activitate de producție și comerț se derulează în țara noastră. Prin urmare, impozitul pe profit trebuie plătit în România și nu în Elveția.

Înregistrarea veniturile și a cheltuielilor “nu este opțională, în funcție de interesele fiscale” ale Litasco Elveția, ci “obligatorie”, notează inspectorii fiscali. 

Ei invocă legea din 1994 care ratifică tratatul de evitare a dublei taxări, încheiat cu Elveția. Potrivit acestei legi, sucursala este considerată sediu permanent al societății străine, iar profiturile făcute de aceasta în România trebuie taxate în România

Procesul a ajuns la stadiul în care Litasco a cerut expertiză tehnică și opinia unor profesori universitari conducători de doctorate în drept fiscal la universitățile din Timișoara și București, lucru cu care fiscul nu a fost de acord.

Pentru anul fiscal 2022, Petrotel-Lukoil a declarat pierderi financiare de peste 97 de milioane de euro, în timp ce în 2023 a raportat un profit brut de 13,3 milioane euro

În schimb, Litasco Geneva – Sucursala București a declarat pentru 2022 un profit brut de circa 57.000 de euro. Pentru 2023, rezultatele financiare nu sunt disponibile pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Citește și: Situația rămâne critică în județul Galați. Intervenții în zeci de localități | Viața Liberă

Avocații rușilor păstrează discreția

Casa de avocatură care reprezintă Litasco a spus doar că e “prea devreme” să comenteze despre procesul cu fiscul din România, care se anunță unul de durată.

În 2023, LukOil a înlocuit toți directorii de origine rusă ai Petrotel. În fruntea companiei a ajuns Dan Dănulescu, inginer-șef, despre care presa a scris că este doar un om de paie al rușilor.

Directorul din acte al Petrotel nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. Jurnaliștii i-au trimis trei întrebări pe e-mail, la care nu a răspuns până acum: dacă rafinăria funcționează oficial și la ce capacitate; de unde se aprovizionează cu materii prime; care sunt rezultatele financiare trimestriale pe acest an

Presa notează că Dănulescu este inculpat alături de doi dintre directorii ruși într-un alt proces, în care sunt acuzați de evaziune fiscală și spălare de bani, cu un prejudiciu estimat la circa 2 miliarde de euro. În acea cauză, banii ar fi fost scoși din țară prin operațiuni financiare între societatea din România și firma – mamă înregistrată în Olanda

La finalul anului 2023, compania a anunțat că sistează activitatea pentru reparații, iar de atunci nu a mai comunicat nimic.

Citește și: Analiză. Cum poate influența dezbaterea dintre Harris și Trump rezultatul alegerilor prezidențiale

Suspendarea tratatului fiscal cu Rusia, o nebuloasă pentru fisc


Guvernul a aprobat în ședința din 14 august un memorandum prin care inițiază suspendarea convenției din 1993 încheiată cu Rusia pentru evitarea dublei impuneri la impozitele pe venit și pe capital

Jurnaliștii au întrebat autoritățile cum vor fi taxate firmele după suspendarea convenției, cu aplicație la patru cazuri concrete. Secretariatul General al Guvernului (SGG) și ANAF au direcționat întrebările către Ministerul Finanțelor (MF), iar acesta din urmă a răspuns că suspendarea efectivă va avea loc după ce MAE va informa guvernul Federației Ruse despre această măsură, iar ordinul de suspendare va fi publicat în Monitorul Oficial. 

Data suspendării și consecințele vor fi publicate pe site-ul MF.

“În ceea ce privește cele patru cazuri înaintate spre analiză și cerința privind formularea unui răspuns punctual, instituția abilitată să formuleze un răspuns este ANAF, care vă va furniza informațiile solicitate”, se arată în răspunsul MF. 

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Facebook / Petrotel)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procesul soților Nicolae și Elena Ceaușescu, trimis la CAB

Curtea Militară de Apel București a declinat dosarul 1/753/1989...

Călăii sistemului de protecția copilului protejați de sistem

De-a lungul anilor, am investit timp și resurse în...