Investigație Info Sud-Est: Operatorii economici fac bani ilegal fără contracte de închiriere cu Apele Române. Autoritățile cunosc fenomenul, însă nu iau măsuri.
Reporterii ISE au monitorizat o lună de zile două sectoare de plajă din Eforie Sud, după ce inițial au semnalat situația la Apele Române.
După o lună de zile de la semnalare, plajele funcționează în continuare, iar operatorii încasează zilnic, de multe ori fără să elibereze bon de casă, câte 35 de lei pentru fiecare din cele aproximativ 600 de șezlonguri în total.
Citește și: Noul Club de Presă, un vehicul de influență politică și propagandă anti-occidentală
Angajați ai Apele Române recunosc că acest fenomen nu este nou
Cititorii ISE ne-au semnalat că pe litoralul românesc funcționează mai multe sectoare de plajă fără ca operatorii economici să fi încheiat contracte de concesiune, deci fără să participe la licitațiile publice, cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL, pe scurt Apele Române), instituția care administrează plaja românească.
Două dintre aceste sectoare sunt în Eforie Sud care, alături de Eforie Nord, reprezintă una dintre cele mai căutate destinații de pe litoralul românesc în ultimii ani.
Surse din cadrul angajaților și foștilor angajați ai Apele Române au confirmat pentru ISE că fenomenul plajelor exploatate ilegal de operatori economici care nu încheie contracte cu Statul român se regăsește în mai multe stațiuni, este de notorietate, nu este nou, dar nici nu poate fi stopat din mai multe motive:
Fie inspectorii ABADL „închid ochii” la controalele pe care le efectuează, fie sancțiunile sunt considerate derizorii de operatorii care ”și le scot” în câteva zile de închiriat șezlonguri, fie aceștia contestă contravențiile în instanță, iar plata amenzilor se suspendă pe parcursul procesului, timp în care operatorii pot funcționa nestingheriți până la finalul sezonului.
Bani încasați fără bon fiscal
Pe subsectoarele de plajă 9 și 10, aproximativ în dreptul Grădinei Cinemascop, din centrul stațiunii Eforie Sud, Apele Române nu a mai încheiat contracte de concesiune în acest sezon estival, după ce ele au expirat anul trecut, fapt confirmat și de instituție.
Cu toate acestea, pe plajele respective sunt amenajate șezlonguri, cu umbrele și beach-boy care încasează banii.
De multe ori banii sunt încasați fără să fie emis bon fiscal, spun turiștii, iar reporterii care au mers la fața locului au întâmpinat de asemenea dificultăți în a obține bonuri în schimbul șezlongurilor.
Am semnalat situația reprezentanților Apelor Române la finalul lunii iulie, tot atunci când am început să monitorizăm plaja pentru a vedea dacă și când inspectorii ABADL intervin. Pe ambele subsectoare activitatea economică a continuat să funcționeze.
Continuarea, în Infosudest.ro
Citește și: Povestea supraviețuitorilor orfelinatelor din România
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Info Sud-Est)