Opinie: După victoria istorică a lui Lula da Silva, Brazilia are nevoie de reconciliere

Data:

spot_img

Într-o uimitoare revenire politică, alianţa lui Lula da Silva a învins extrema dreaptă. Acum, brazilienii trebuie să-și recâștige capacitatea de a se contrazice fără violență, spune Francis Franca de la DW.

 Luiz Inacio Lula da Silva, de la Partidul Muncitorilor (PT), de stânga, revine la președinția Braziliei la 20 de ani după ce a fost ales pentru prima dată.Rezultatul alegerilor de duminică este încărcat de repere istorice și de simbolism.

Lula devine primul președinte din istoria Brazilieicare este ales în mod democratic pentru un al treilea mandat. Iar Jair Bolsonaro devine primul președinte – de la reinstaurarea democrației în anii 80 – care nu reușește să fie reales. Totodată, victoria lui Lula consolidează orientarea spre stânga în America Latină, după virajele din Mexic, Argentina, Bolivia, Peru, Honduras, Chile și Columbia.

Victoria marchează și o revenire politică de neimaginat pentru Lula, care a petrecut 580 de zile în închisoare după ce a fost condamnat pentru corupție în 2018. Trei ani mai târziu, Curtea Supremă a anulat condamnările lui Lula din cauza unor erori de procedură, înțelegând că fostul judecător și acum senator Sergio Moro, un aliat al lui Bolsonaro, a acționat cu motivație politică.

Citește și: Primarului USR din Alba Iulia a declarat că este dispus să se întoarcă PNL

Rivalii devin aliați

După ce i s-a interzis să candideze la alegerile prezidențiale din 2018, Lula a revenit în forță în alegerile din 2022 și a strâns în jurul său sprijinul oamenilor politici, lumii de afaceri și intelectualilor din aproape tot spectrul politic.

El a făcut un pas spre centru-dreapta, alăturându-și forțele cu fostul rival Geraldo Alckmin, fost guvernator al orașului Sao Paulo. Adversari istorici și figuri importante din politica braziliană care îl detestau dintotdeauna pe Lula și-au exprimat sprijinul pentru acesta, privindu-l drept cea mai bună opțiune față de Bolsonaro, care a condus un guvern dezastruos și s-a dedicat neobosit atacării instituțiilor democratice.

Continuarea, în Deutsche Welle!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Harris ar putea fi o oportunitate pentru Moldova | Deutsche Welle 

O victorie a Kamalei Harris la alegerile din SUA...

Implicarea serviciilor rusești în alegerile din Republica Moldova | Deutsche Welle

Implicarea serviciilor rusești în alegerile din Republica Moldova. Democrația...

Reprezentarea femeilor în politica românească | Deutsche Welle

Reprezentarea femeilor în politica românească, în instituțiile publice, în...

Oraşul Wolfsburg și criza de la VW | Deutsche Welle

Aproape toată lumea lucrează la Wolfsburg, oraş din nordul...