Ucraina a reacționat cu prudență la retragerea rusă pe malul stâng al Niprului, la Herson. Pe bună dreptate, pentru că până la înfrângerea Rusiei mai este drum lung.
Chiar se retrage Rusia și predă armatei ucrainene Hersonul într-un moment în care cerneala semnăturii președintelui Vladimir Putin nici măcar nu s-a uscat pe documentele anexării? Tocmai asta s-a întâmplat în capitala regiunii ocupate de trupele rusești încă din februarie.
Prima reacție a ucrainenilor a fost să fie suspicioși: este un gest greu de crezut, chiar dacă armata Kievului a muncit mult să obțină acest rezultat. Din iulie, cu ajutorul lansatoarelor americane multiple de rachetă HIMARS, militarii ucraineni au atacat și distrus sistematic podurile peste cel mai mare fluviul al țării, Nipru. Asta a făcut aproape imposibilă aprovizionarea trupelor de pe malul drept.
Cu toate acestea, reținerea ucraineană este îndreptățită, pentru că retragerea reprezintă o înfrângere gigantică, istorică a armatei ruse, comparabilă cu eșecul cuceririi Kievului, la începutul invaziei. Este o lovitură dată mult lăudatului patriotism și moralului oricum scăzut al armatei.
Putin a învățat din greșelile anterioare
Militar privită, este o înfrângere apăsătoare, pentru că abandonarea malului drept al Niprului înseamnă pierderea unui cap de pod critic pentru o posibilă înaintare către Mikolaiv și Odesa. Dacă Ucraina poate păstra aceste regiuni strategice – și se pare că șansele sunt reale – atunci ar fi posibil să eșueze și întreaga strategie rusească și, odată cu ea, chiar regimul Putin.
Este probabil unul din motivele pentru care, conform unor surse New York Times, Putin le-ar fi interzis generalilor, cu puțin timp în urmă, să predea Hersonul. Schimbarea de poziție arată că șeful Kremlinului și-a învățat lecțiile din greșelile anterioare. Iar aceasta devine periculos în perspectiva planurilor sale viitoare.
Strategic, e de înțeles decizia rușilor: un cap de pod situat pe un mal greu de aprovizionat și apărat e firesc să fie abandonat. Sunt de acord cu asta și experții militari occidentali. Dar puține lucruri din comportamentul Rusiei în Ucraina au fost logice. Acest război a fost, de la începutul lui din 2014, un act de nebunie.
Destule articole și cărți povestesc cum Rusia nu pune preț, în războaie, pe pierderile de vieți. Războiul contra Ucrainei nu este o excepție. Linia frontului are o mie de kilometri iar Rusia pur și simplu nu are suficienți militari pentru a o susține în integralitatea ei. De aceea a şi fost necesară mobilizarea aflată în desfășurare.
Continuarea, în Deutsche Welle!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!