luni, 18 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterOPINIE Ioan Stanomir - Pandemia şi umanitatea sau despre un posibil viitor

OPINIE Ioan Stanomir – Pandemia şi umanitatea sau despre un posibil viitor

Intervalul pe care îl traversăm va deveni, cel mai probabil, unul de referinţă în povestea naşterii omului nou destinat să populeze lumea care vine.

Pandemia trezeşte la viaţă energiile latente: ambiţia statelor de a fi omnipotente, invocând autoritatea necontestată a ştiinţei, pe de o parte, şi disponibilitatea atâtora dintre contemporanii noştri de a se salva, prin supunere şi renunţare la liberul-arbitru, pe de altă parte.

Între aceste plăci tectonice se află, striviţi, cei care, în numele lucidităţii, refuză înregimentarea. Ca şi în teribila fabulă dramatică a lui Ionesco, ei simt tropăitul rinocerilor ce se pregătesc să ocupe universul: vocea lor este acoperită de sunetul de sirene, de megafoanele televiziunilor şi de vuietul reţelelor sociale.

Domesticirea umanităţii, încercată de cei care au visat la ordinea de cazarmă a ideologiilor totalitare, este, acum, proiectul pe care îl contemplăm, în plină desfăşurare şi în priză directă. El este, în prime- time, spectacolul pe care îl admirăm în toată splendoarea sa apocaliptică: idolatrizarea ştiinţei mântuitoare este noua religie la care se raliază cei care, înfricoşaţi , acceptă ceea ce statele le predică, neîncetat.

Pandemia nu mai este decât un punct de plecare, dincolo de care se poate situa un alt viitor al umanităţii. Un capăt de drum, marcat de declinul individualismului creator şi de domnia colectivismului orb.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE