OPINIE | Netanyahu a sprijinit Hamas ani la rând. „Acum ne-a explodat în față”

Data:

spot_img

Netanyahu a sprijinit Hamas ani la rând, iar politica premierului de a trata gruparea teroristă ca pe un partener, în detrimentul lui Mahmoud Abbas, liderul Cisiordaniei, și al statului palestinian, a dus la răni pentru a căror vindecare Israelul va avea nevoie de ani, scrie Tal Schneider, corespondent politc, cu experiență la Tel Aviv și Washington.

Ani de zile, diferitele guverne conduse de Benjamin Netanyahu au avut o abordare care a împărțit puterea între Fâșia Gaza și Cisiordania – îngenunchind-ul pe președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, în timp ce făceau mișcări care sprijineau grupul terorist Hamas.

Ideea a fost de a-l împiedica pe Abbas – sau pe oricine altcineva din guvernul Autorității Palestiniene din Cisiordania – să avanseze în direcția înființării unui stat palestinian.

Astfel, în cadrul acestei încercări, Hamas a fost transformat dintr-un simplu grup terorist într-o organizație cu care Israelul a purtat negocieri indirecte prin intermediul Egiptului și căreia i s-a permis să primească infuzii de bani din străinătate, scrie jurnalista israeliană.

Citește și: Iom Kippur 2. Un război care se repetă. Un război care va dura

Numărul de permise de muncă pentru Gaza a crescut

Hamas a fost, de asemenea, inclusă în discuțiile privind creșterea numărului de permise de muncă acordate de Israel muncitorilor din Gaza, ceea ce a făcut ca banii să continue să curgă spre Fâșie, ceea ce a însemnat hrană pentru familii și posibilitatea de a cumpăra produse de bază.

Oficialii israelieni au declarat că aceste permise, care le permit muncitorilor din Gaza să câștige salarii mai mari decât în enclavă, au fost un instrument puternic pentru a ajuta la menținerea calmului.

Spre sfârșitul celui de-al cincilea guvern al lui Netanyahu, în 2021, aproximativ 2.000-3.000 de permise de muncă au fost emise pentru locuitorii din Gaza. Acest număr a urcat la 5.000 și, în timpul guvernului Bennett-Lapid, a crescut brusc la 10.000.

De când Netanyahu a revenit la putere, în ianuarie 2023, numărul permiselor de muncă a urcat la aproape 20.000.

Citește și: Război în Israel. Ce consecințe are atacul masiv al Hamas

Autoritatea Palestiniană, mai pașnică, a fost tratată cu dispreț

„În plus, din 2014, guvernele conduse de Netanyahu au închis practic ochii la baloanele incendiare și la tirurile de rachete din Gaza.

Între timp, din 2018, Israelul a permis ca valize cu milioane de dolari în numerar din Qatar să intre în Gaza prin punctele sale de trecere, pentru a menține armistițiul fragil cu conducătorii Hamas din Fâșie.

În cea mai mare parte a timpului, politica israeliană a fost de a trata Autoritatea Palestiniană ca pe o povară și Hamas ca pe un partener activ. Însuși Bezalel Smotrich, membru de extremă-dreapta al Knessetului, în prezent ministru de Finanțe în guvernul de linie dură și lider al partidului Sionismul Religios, a declarat acest lucru în 2015”, menționează Tal Schneider.

Potrivit diferitelor rapoarte, Netanyahu a făcut o afirmație similară la o reuniune a facțiunii Likud la începutul anului 2018, când a fost citat spunând că cei care se opun unui stat palestinian ar trebui să sprijine transferul de fonduri către Gaza, deoarece menținerea separării între Autoritatea Palestiniană din Cisiordania și Hamas în Gaza ar împiedica crearea unui stat palestinian.

Deși Netanyahu nu face acest tip de declarații în mod public sau oficial, cuvintele sale sunt în concordanță cu politica pe care a pus-o în aplicare, afirmă analista, într-un comentariu pentru Times of Israel.

Același mesaj a fost repetat de comentatorii de dreapta, care este posibil să fi primit informări pe această temă sau să fi vorbit cu persoane de rang înalt din Likud și să fi înțeles mesajul.

Cea mai sângeroază zi din istoria Israelului

„Susținută de această politică, Hamas a devenit din ce în ce mai puternică până sâmbătă, «Pearl Harbor» al Israelului, cea mai sângeroasă zi din istoria sa – când teroriștii au trecut granița, au măcelărit sute de israelieni și au răpit un număr necunoscut de persoane sub acoperirea a mii de rachete trase asupra orașelor din sudul și centrul țării.

Țara a cunoscut atacuri și războaie, dar niciodată la o asemenea scară într-o singură dimineață.

Un lucru este clar: conceptul de consolidare indirectă a Hamas – tolerând în același timp atacuri sporadice și operațiuni militare minore la câțiva ani – s-a dus pe apa sâmbetei sâmbătă”, scrie Tal Schneider, corespondent politc, cu experiență la Tel Aviv și Washington.

Citește și: BREAKING Cabinetul de securitate al Israelului declară stare de război

Diferența dintre Jihadul Islamic și Hamas nu contează prea mult în acest moment

Cu doar câteva zile în urmă, Assaf Pozilov, un reporter al postului public de televiziune Kan, a scris pe Twitter următoarele „Organizația Jihadul Islamic a început un exercițiu zgomotos foarte aproape de graniță, în care au exersat lansarea de rachete, pătrunderea în Israel și răpirea de soldați”.

Diferența dintre Jihadul Islamic și Hamas nu contează prea mult în acest moment. În ceea ce privește statul Israel, teritoriul se află sub controlul Hamas, care este responsabil pentru toate antrenamentele și activitățile de acolo.

Hamas a devenit mai puternic și a folosit auspiciile păcii pe care israelienii le doreau atât de mult ca acoperire pentru antrenamentele sale, iar sute de israelieni au plătit cu viața pentru această omisiune masivă.

Teroarea provocată asupra populației civile din Israel este atât de enormă încât rănile provocate de aceasta nu se vor vindeca timp de ani de zile, o provocare agravată de zecile de persoane răpite în Gaza.

Judecând după modul în care Netanyahu a gestionat Gaza în ultimii 13 ani, nu este sigur că va exista o politică clară în continuare.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Formațiunea AfD vrea Germania afară din UE | Deutsche Welle

Formațiunea AfD vrea Germania afară din UE. AfD a...

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. Sorin Grindeanu: „Cine a spus că s-a răzgândit?”

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. „Cine a spus...

Arheologii susțin că au descoperit misterul Stonehenge | Aktual24

Arheologii susțin că au descoperit misterul Stonehenge. Structura a...