sâmbătă, 31 iulie 2021
AcasăSubiectivContributoriOPINII | 2021: semne bune, semne rele

OPINII | 2021: semne bune, semne rele

Mai mult decât oricare alt an, 2021 începe sub semnul unei incertitudini generate de un mixaj complicat al semnelor bune cu cele rele.

Schimbarea configurației politice a parlamentului după alegerile din 6 decembrie, urmată de învestirea unui guvern de coaliție alcătuit din fosta opoziție anti-PSD, ar trebui să aducă semnele bune ale unei guvernări responsabile. Doar că măsurile raționale anunțate de premierul Florin Cîțu, cum ar fi înghețarea salariilor bugetarilor și creșterea cu doar 40 de lei a salariului minim, au inflamat oastea sindicaliștilor, afiliată PSD, care anunță o hărțuire constantă a guvernului.

Problema nu este forța sindicatelor, care a slăbit considerabil, sau posibilitatea lor de a bloca diferite ramuri de activitate, ci instinctul politicianist, care s-ar putea activa în cadrul coaliției în apărarea clientelei politice, în goana după popularitate, sau din jocul intereselor de putere, mai ales că, din opoziție, PSD va bate monedă pe caracterul antisocial al măsurilor guvernamentale.

Manifestarea solidarității guvernamentale în apărarea unui buget de austeritate necesar va fi prima piatră de încercare a guvernului Câțu, dar nu și singura. Vor urma teste de anduranță legate de reformele care pun în pericol status quo-ul din administrație, justiție, mediu, sănătate, educație etc. 

Revista 22https://revista22.ro
Revista 22 este primul săptămânal independent postdecembrist. A primit numele acesta în amintirea zilei de 22 decembrie 1989, când Ceauşescu a părăsit clădirea Comitetului Central într-un elicopter. Revista 22 se adaptează din mers schimbărilor societăţii româneşti, fiind cunoscută ca cel mai bun săptămânal de cultură politică din România.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE