duminică, 22 mai 2022
AcasăNewsletterOPINII Andreea Pora - Cum a ajuns Nicușor Dan în „scenariul roșu”....

OPINII Andreea Pora – Cum a ajuns Nicușor Dan în „scenariul roșu”. Cinci motive

Dincolo de un vot anti-PSD, va fi și unul împotriva stilului de a face politică marca Firea.

Cu doar o săptămână înainte de alegeri, Bucureștiul se găsește în fața unei situații aproape de neimaginat acum câteva luni: Nicușor Dan este despărțit de Gabriela Firea de doar 2,5 procente. Cifrele sunt date chiar de el. Din alte sondaje se mai vede ceva la fel de îngrijorător: Nicușor Dan, cu 33%, este sub scorul celor două formațiuni care îl susțin, PNL și alianța USR PLUS, în timp ce Firea este peste cele aproximativ 25% ale PSD-ului. Cum s-a ajuns la așa ceva?

Dacă ar fi să facem o ierarhie a cauzelor, pe primul loc se plasează, fără discuție, candidatura lui Traian Băsescu. A fost o greșeală să fie lăsat pe dinafară la negocieri, să nu i se dea și lui ceva, adică sectorul 3 pentru Mihai Neamțu, care nu avea nicio șansă, e adevărat, dar, oricum, sectorul 3 putea fi trecut din start la pierderi. USR a greșit, pentru că reacția lui Băsescu nu era greu de anticipat, ținând cont de calitatea morală a personajului.

Revanșard și lipsit de scrupule, fostul președinte joacă în tabăra lui Firea, luând din electoratul anti-PSD cam 9 procente, pe care le bagă deliberat în traista ei. Cum în spatele fiecărui gest al lui Băsescu stă, dincolo de umorile personale, un calcul, pe bună dreptate mulți se întreabă ce are de câștigat. Unele guri rele spun că urmărește să maximizeze șansele PMP de a intra în parlament pentru a o pune pe EBA pe liste la Constanța, altele că a bătut palma cu PSD să facă împreună o majoritate în Consiliul General, cum, de altfel, în destule cazuri PMP a făcut și până acum.

Calomnii, desigur, ar spune susținătorii săi. Dar merită observat că mișcarea de acum merge în siajul acțiunilor sale începând cu ultimul an de mandat, care au aneantizat tot ce a făcut ca om de stat. Carnasier politic, Băsescu nu are dileme etice, lovește cu aceeași satisfacție ca și Gabriela Firea în Nicușor Dan. Cu satisfacție și mitocănie, cei doi fiind de-un leat la capitolul ăsta.

S-a dus în graba mare să-și facă testul antidrog, condiția halucinantă pusă de Firea pentru a participa la dezbaterea cerută de Dan, acreditând astfel calomniile pesediste că acesta s-ar droga. Plăcerea mocirlei, ce să-i faci! Compoziția electoratului lui Băsescu e tulbure, dar e greu totuși de crezut că s-a convertit la pesedism, mai probabil nu îi este clar că fiecare vot pentru Băsescu e unul pentru Firea.

Revista 22https://revista22.ro
Revista 22 este primul săptămânal independent postdecembrist. A primit numele acesta în amintirea zilei de 22 decembrie 1989, când Ceauşescu a părăsit clădirea Comitetului Central într-un elicopter. Revista 22 se adaptează din mers schimbărilor societăţii româneşti, fiind cunoscută ca cel mai bun săptămânal de cultură politică din România.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE