duminică, 23 ianuarie 2022
AcasăNewsletterOPINII | Ce nu am învățat în 2020

OPINII | Ce nu am învățat în 2020

Ai zice despre 2020 că a fost un an greu de uitat. Un an care ne-a luat prieteni, ne-a luat zile și un anume mod de a trăi. Ne-a luat mințile. Și liniștea. Dar noi? Noi am luat ceva? O lecție, măcar?

Am învățat câte ceva din anul acesta. Am învățat, de exemplu, că suntem singuri în fața crizelor, că statul nu e acolo când cetățeanul are nevoie de el și nu dă socoteală când greșește. O știam. Dar am crezut că, în noile condiții, lucrurile se vor schimba. Dar, vorba francezilor: cu cât lucrurile se schimbă mai mult, cu atât mai mult rămân la fel.

A fost, 2020, o pandemie a greșelilor. Dar nu doar statul e de vină. De vină suntem și noi, pentru că masa critică a societății nu are nici chef și poate nici interes să pună presiune pe stat și, eventual, alege să reacționeze cum îi este mai comod.

Sunt destui cei care vor flutura, zilele acestea, bilanțul de final de an al eșecurile instituțiilor. Să încercăm să vedem și lecțiile pe care nu le-am învățat în acest an.

În preajma unui dușman care nu a respectat regulile nici unui război cunoscut, care a lovit în oricine și ne-a demonstrat că suntem în cele din urmă egali în fragilitatea existenței noastre efemere, am ales să nu ne debarasăm de clișee, am inventat resentimente împotriva unor inamici imaginari, ne-am înrolat în războaie inexistente. Luptători într-o gherilă fără orizont, am tras în orice ne-a ieșit în cale. Ne-am simțit datornici să luăm bătălia pe cont propriu și am stârnit o imensă devălmășie. Atâția napoleoni neinstruiți, fiecare mareșal al propriei campanii dinainte sortită eșecului. Să ne disciplinăm nu ne-ar sta în fire. Să ne aliniem în dosul unor pricepuți? Păi, nu de aia suntem aici? Pentru că ne pricepem.

Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD.Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012.Momentan, există un site în limba română.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE