duminică, 22 mai 2022
AcasăNewsletterOPINII | Cristian Câmpeanu - Biden vs Trump. Ce drum pentru America?

OPINII | Cristian Câmpeanu – Biden vs Trump. Ce drum pentru America?

255 de milioane de cetățeni americani sunt așteptați la urne pentru a-şi alege preşedintele între actualul lider de la Casa Albă, republicanul Donald Trump (74 de ani), și democratul Joe Biden (78 de ani).

Înaintea alegerilor de marți, existau puține certitudini. Președintele Donald Trump ar fi urmat să piardă votul popular. Toate agregatoarele de sondaje dădeau, în funcție de selecția pe care au făcut-o, diferențe între 7% și 11% în favoarea fostului vicepreședinte Joe Biden.

Până în preziua alegerilor, numărul celor care aprobau performanța lui Trump în fruntea guvernului american era mai mic cu aproape șapte procente decât al celor care o dezaprobau (puțin peste 43% contra 50%).

În 2004, rata de favorabilitate a lui George W. Bush a fost de 48% și a fost singurul președinte în funcție de după cel de-al Doilea Război Mondial care a reușit să câștige un nou mandat în condițiile în care majoritatea îi dezaproba acțiunile.

Aceste două seturi de date care nu erau contestate de nimeni (toate celelalte fiind supuse unor interpretări contradictorii) sugerau că la unul dintre cele mai importante teste ale acestor alegeri – persoana lui Trump însuși – președintele urma să piardă.

La ora scrierii acestui articol, rezultatele nu sunt cunoscute, iar predicțiile variau de la o victorie zdrobitoare pentru Biden și un „val albastru” democrat ce va acoperi Washingtonul, la o victorie a lui Trump, care urma să obțină cele 270 de voturi în Colegiul Elector necesare pentru a fi validat.

Tema adversarilor lui Trump – democrați și conservatori anti-Trump deopotrivă – era că timp de patru ani, acest președinte excesiv de narcisist a făcut ca totul să fie despre el însuși, nu despre politicile guvernului și că, prin urmare, alegerile urmau să reprezinte un referendum asupra conduitei mai degrabă haotice și caracterului lui Trump. Cum președintele stă prost la ambele, urma că va pierde alegerile.

Democrații au mizat foarte mult pe această perspectivă și l-au ținut pe Biden cât mai departe de public lăsându-l pe Trump să-și frângă gâtul singur. Sper să vedem încă de miercuri dacă au avut dreptate sau nu.

Revista 22https://revista22.ro
Revista 22 este primul săptămânal independent postdecembrist. A primit numele acesta în amintirea zilei de 22 decembrie 1989, când Ceauşescu a părăsit clădirea Comitetului Central într-un elicopter. Revista 22 se adaptează din mers schimbărilor societăţii româneşti, fiind cunoscută ca cel mai bun săptămânal de cultură politică din România.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE