vineri, 6 august 2021
AcasăNewsletterOPINII Cristian Câmpeanu - La ce folosește traseismul?

OPINII Cristian Câmpeanu – La ce folosește traseismul?

Anul acesta, campion la traseism viteză a fost, fără îndoială, PNL. S-au făcut transferuri și la PSD, însă mai puțin mediatizate și mai modeste.

PNL a transferat parlamentari PSD și ALDE într-o asemenea măsură încât, dacă îi pune pe toți pe listă, va avea un grup parlamentar mini-USL, spre nemulțumirea peneliștilor hardcore. La aleși locali, s-a bătut recordul absolut – la nivel național, cifra depășește 600.

Doar în județul Timiș au fost racolați și puși pe listele PNL peste 150 de consilieri locali și județeni, precum și câteva zeci de primari. La Iași, Costel Alexe a racolat cu program tot ce s-a putut de la Chirica în jos. În general, nimeni nu a fost neglijat.

A fost primit cu brațele deschise și ademenit cu bani de la guvern. Degeaba face Orban pe neștiutorul și încearcă să explice că PNL și-a luat înapoi oamenii fugiți la PSD în 2016, că nu-i așa. Un primar din Teleorman, unul dintre susținătorii lui Dragnea, a mărturisit că a fost primit de prim-ministru, care i-a promis fonduri pentru proiectele sale. Situația a ajuns atât de ridicolă și de tensionată încât PNL și USR PLUS s-au apucat să-și numere reciproc traseiștii.

Din punctul de vedere al percepției publice, este o catastrofă de imagine. Nimeni, nici măcar pesediștii nu susțin că traseismul ar fi moralmente acceptabil. Asta nu înseamnă că nu îl practică. Pentru PNL, situația e și mai complicată, a condamnat sistematic și cu vorbe grele traseismul ani de zile, mai ales după ce Dragnea a luat prin faimoasa ordonanță din 2014 sute de primari, iar imediat ce a ajuns la putere a început racolările.

Greu de evitat acuzele de ipocrizie și demagogie care i se aduc acum. Pierderea de imagine înseamnă în primul rând pierdere de credibilitate și onorabilitate și, în al doilea rând, pierdere de voturi. Ce se câștigă într-o comună se pierde înzecit prin refuzul oamenilor de a mai vota.

Revista 22https://revista22.ro
Revista 22 este primul săptămânal independent postdecembrist. A primit numele acesta în amintirea zilei de 22 decembrie 1989, când Ceauşescu a părăsit clădirea Comitetului Central într-un elicopter. Revista 22 se adaptează din mers schimbărilor societăţii româneşti, fiind cunoscută ca cel mai bun săptămânal de cultură politică din România.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE