duminică, 26 septembrie 2021
AcasăNewsletterOPINII | Cristian Pătrășconiu - CTP, „scutierul” hermeneutic al minerilor

OPINII | Cristian Pătrășconiu – CTP, „scutierul” hermeneutic al minerilor

Cristian Tudor Popescu este, probabil, cel mai bun jucător de tenis dintre toți jurnaliștii de cursă lungă. Cu siguranță e cel mai bun jucător de tenis dintre toți ziariștii care s-au prins abia după ani buni că – pe vremea când făceau publicația Adevărul – stăteau, solidari, spate în spate, cu „guzganul rozaliu”. Dar Cristian Tudor Popescu – CTP – e, vorba aceea, și mai mult decât atât.

Recentissim, a făcut dovada unei „ample” cuprinderi hermeneutice numindu-i pe creștini, nici mai mult-nici mai puțin, stalinist-neostalinist-și mizerabil, „vite”. „Argumentat”, spune domnul CTP – domnul pasionat de logică ascuns în jucătorul de tenis care practică jurnalismul de vreo trei decenii încoace.

Inteligența sa „hermeneutică” nu e însă de dată recentă. Dimpotrivă, am putea spune că e una precoce. Iată-l, în 1990, în raport „hermeneutic” direct cu invazia minerilor în Piața Universității:

„Că pe 13 iunie a avut loc în Bucureşti o tentativă de lovitură de stat este un fapt a cărui negare nu poate fi discutată decât în termenii cretinismului sau candorii, după cum se exprima dl. Răzvan Theodorescu. Oricine s-a aflat în acele ore la Televiziune, la Interne sau la Poliţie poate rememora mirosul sălbăticiei şi fricii care pluteau în aer.

E lesne de înţeles că imaginile din seara aceea, transmise de TVR, şi mai ales lipsa oricăror imagini, vreme de 40 de minute, pe micul ecran, au creat, inevitabil, o stare de tensiune, de panică, în întreaga ţară. Ceea ce s-a întâmplat a doua zi în Bucureşti, începând cu primele ore ale dimineţii, a fost o reacţie tot atât de inevitabila; spirala violenţei, odată iniţiată, urca întruna.

Această reacţie s-ar fi produs şi în lipsa apelului prezidenţial, care a avut ca principal efect diminuarea creditului de care se bucura Preşedintele şi Guvernul. În aceste condiţii, comportamentul grupurilor minereşti şi muncitoreşti nu a fost, nici nu avea cum să fie, paşnic.”

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE