joi, 21 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterOPINII Dan Câmpeanu - Alegerile care adâncesc clivajele dintre regiuni

OPINII Dan Câmpeanu – Alegerile care adâncesc clivajele dintre regiuni

Dincolo de distribuția cantitativă a voturilor și a mandatelor, alegerile locale din 2020 marchează o ruptură calitativă între zonele dezvoltate și cele sărace.

Localele de anul acesta au adus câteva premiere care merită consemnate. În primul rând, prezența la urne a fost cea mai mică, de numai 46%, față de 48,4% acum patru ani, 56% în 2012 și 48% în 2008.

Acesta este un semn rău pentru alegerile parlamentare, unde prezența la vot este, de regulă, semnificativ mai mică decât la locale. În al doilea rând, un partid considerat „de dreapta” a câștigat pentru prima oară alegerile politice la o diferență semnificativă față de PSD. În 2008, PDL a obținut un număr mai mare de voturi decât PSD, dar diferența a fost mai mică de 0,5%.

Anul acesta, PNL a obținut 34% din voturi față de puțin peste 31% cât a reușit PSD. A treia premieră constă în faptul că este prima oară, cel puțin în ultimii 20 de ani, când un partid – USR PLUS – fără niciun primar și fără consilieri locali și județeni (cu excepția Bucureștiului) reușește să câștige primării importante și un număr semnificativ de locuri în consilii.

În sfârșit, pentru prima oară după aderarea la UE, cetățeni ai unor state membre ale UE sau cu dublă cetățenie – Dominic Fritz, Clotilde Armand – sunt aleși în funcții de primar în localități importante din România.

Revista 22https://revista22.ro
Revista 22 este primul săptămânal independent postdecembrist. A primit numele acesta în amintirea zilei de 22 decembrie 1989, când Ceauşescu a părăsit clădirea Comitetului Central într-un elicopter. Revista 22 se adaptează din mers schimbărilor societăţii româneşti, fiind cunoscută ca cel mai bun săptămânal de cultură politică din România.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE