marți, 19 octombrie 2021
spot_img
AcasăSubiectivContributoriOPINII | Despre pile și relații: ,,Te fac golgheteriță să știu că...

OPINII | Despre pile și relații: ,,Te fac golgheteriță să știu că mai bine îmi pierd ecusonul!”

Ca să cităm dintr-un fost ministru, pilele și amantele sunt și ei oameni. Și merită, pentru că sunt oameni, un loc de muncă plătit bine, fără răspundere și cu atribuții de serviciu legate de postări fericite pe rețelele de socializare.

Teoretic, o funcție publică implică o pregătire solidă. Practic, a devenit un obicei al partidelor politice să aducă politruci în funcții care pot distruge comunități sau politici la nivel național. Dacă nu sunt probleme, acești oameni,  pentru care protecția socială se face prin plata salariului nemeritat, nu pot nici face bine, nici dăuna. Dar sunt probleme mari și miza rezolvării acestora este, mai ales, în acest moment pandemic, enormă. 

În România lucrului prost făcut în care nu trăim bine, incompetența, prostia și corupția ucid oameni nevinovați. Scandalurile constante din politica românească cu politruci depășiți de responsabilitățile funcției deținute justifică disprețul multora față de politicienii mioritici.

O scenetă hazlie cu Toma Caragiu și Elena Caragiu ne arată ce pot face persoane cu putere discreționară pentru cei apropiați total inadecvați pentru postul deținut. În ,, Meciul secolului”,  unchiul, care anterior a făcut o favoare vărului Gică de la federație, a fost desemnat să arbitreze un meci de fotbal în care nepoata sa trebuie să înscrie. Arbitrul ajunge să câștige meciul de unul singur pentru că nepoata e la fel de bună la fotbal ca Fauci la baseball.

Ne aducem aminte de angajarea pe principiul reciprocității a unor beizadele la cabinetele parlamentare, de fetițe sau băieței care au ajuns în funcții în instituții de stat sau chiar în parlament doar pentru că părinții lor au putut să le facă rost prin favoruri politice de un post călduț. În momentul în care ajung în funcții, beizadelele devin extrem de agresive pentru că, doar prin agresivitate și prin pedepsele aplicate de pilele lui tăticu, își păstrează poziția profesională nemeritată.

În filmul ,,Cel mai iubit dintre pământeni” – ce arată o realitate comunistă ce continuă și astăzi pentru că suntem în povestea scrisă de de eșalonul al doilea al acestui partid- , un tovarăș, specialist în cosorul lui Moceanu, admonestează protagonistul, fost profesor universitar, că ,,este un intrigant” că ar dori un post de bibliotecar, pe care nu îl poate ocupa pentru că postul aparține amantei politrucului.

Practic, avem sâmburele de legendă urbană ce crește în poveste lacrimogenă livrată de luptătorii cu statul adânc- printre care se numără și marea preotească a AUR care, în stradă, în fața sediului DIICOT, solicită un stat de drept serios ca pe vremuri, deși la orice abuz potențial există căi de atac prevăzute de lege – și anume că avertizorii de integritate sau denunțătorii sunt persoane reprobabile, care nu au voie să conteste competența unei persoane sau să informeze despre comiterea unor infracțiuni de către persoane depășite de însemnătatea unei funcții publice. Oricine contestă calitatea de golgheter a unei pile va fi sancționat mediatic, sancționat disciplinar sau chiar dat afară, pentru că nu are voie să denunțe un incompetent care are și el bunici, mătuși, mame, tați, bunici, copii care suferă odată cu el sau cu ea.

O altă scenetă interesantă este jucată de Amy Schumer în calitate de fiică proaspăt pusă în consiliul de administrație al companiei lui tăticu. În calitatea sa de fiică, ea apreciază că un parc pentru mâțe este preferabil ca investiție socială unei idei care ar putea schimba mult în bine lumea în care trăim. Și compania lui tăticu decide să construiască parcuri pentru pisici din care bineînțeles mâțele evadează cu obrăznicie.

Fetița lui tăticu nu știa că pisica este simbolul libertății și că în mod natural pisicile fug din orice spațiu îngrădit. Din nefericire, ideile proaste ale unor astfel de decidenți conduc la risipirea banului public, deși suntem sărăci lipiți pământului. Așa am ajuns să avem terenuri de fotbal în pantă, parcuri în câmp și ceremonii publice faraonice în cinstea baronului local în comunități în care copiii mor de foame. 

Este normal să existe funcții ce sunt esențial politice, așa cum sunt funcțiile de ministru și de secretar de stat. Și pentru cei care se fac de râs în funcția politică partidul pierde voturi. Partidul majoritar a pierdut pe mâna unor miniștri care au modificat codul penal sau codul fiscal cum au ,,pohtit”, iar partidul fostului premier a pierdut prin numiri politice nejustificate și prin miniștri care ar fi făcut de râs un guvern temporar de copii numit de 1 iunie.

Îți poți permite să pui pe domnul Goe într-o funcție publică atunci când țara merge ca un ceas elvețian și viitorul este mai luminos ca soarele de pe cer. Domnul Goe poate trage semnalul de alarmă și pentru orice prostie pe care o face va fi protejat de Mamița și Mama Mare. Tăticu nu va avea cum să refuze o funcție pentru ală micu dacă dumnealui se aruncă pe jos și începe să se tăvălească că vrea,  la cât e de frumos și de deștept. Domnul Goe poate dori să conducă trenul și, dacă nimeni altcineva în afara de ,,famelia” lui nu se poate opune, trenul va deraia.    

Avem nevoie de un echilibru de putere în orice guvernare în care să fie trasate linii roșii. Și una din aceste linii roșii să fie, măcar pe viitor, să se permită concursuri corecte în funcțiile publice, fără ingerințe politice, să se păstreze cei numiți de alte guverne dacă sunt competenți și să nu se mai facă numiri dacă pretendenții nu sunt calificați pentru funcția respectivă.

În cele din urmă, va fi nevoie ca Zânul Bun al politrucului să își piardă ecusonul, ca urmare a presiunilor directe ale partenerilor de guvernare. Dacă nu vom avea reacții publice concrete la ,,ciuma politrucilor” din partea celor care sunt în alianța de guvernare, indiferent dacă va fi majoritar de stânga sau de dreapta, peste patru ani vom mai avea avem doar o țară pentru bătrâni, așa cum este în prezent Republica Moldova. Timpul nu mai are răbdare cu o națiune care își va pierde ultima șansă de a se întoarce acasă.

Mitica Stefanescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE