sâmbătă, 22 ianuarie 2022
AcasăNewsletterOPINII | Ileana Racheru - Stat european sau fief al mafiei de...

OPINII | Ileana Racheru – Stat european sau fief al mafiei de tip ex-sovietic?

Igor Dodon și o parte însemnată a clasei politice (lăsată moștenire de oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc) par dispuși să utilizeze orice mijloace pentru a obține un al doilea mandat.

Campania electorală pentru turul I al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a caracterizat deopotrivă prin apatie și perpetuarea unor practici negative, deja tradiționale în spațiul ex-sovietic. Apatia este explicabilă prin teama alegătorilor de COVID-19, interacțiunea directă redusă a competitorilor cu alegătorii, prezența tradițională mai slabă în turul I, dar și refuzul președintelui în funcție, Igor Dodon, de a se confrunta în dezbateri cu oricare dintre cei 7 contracandidați.

Campania a fost, de asemenea, marcată de acțiuni de dezinformare, atacuri la adresa societății civile și a candidaților de opoziție, dezvăluiri ale presei, acțiuni și decizii partizane ale unor instituții (din sfera justiției, supravegherii și monitorizării proceselor electorale). În timpul procesului de votare s-au înregistrat tentative de fraudare, în special prin transportarea organizată și mituirea alegătorilor din Transnistria.

Rezultatele primului tur au oferit mai multe surprize: participarea sporită a diasporei occidentale și victoria Maiei Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care a obținut 36,16%. Igor Dodon s-a plasat pe locul II, cu 32,61% din sufragii. Într-unul dintre puținele sondaje de opinie credibile făcute publice în octombrie 2020 de către Institutul de Politici Publice (IPP) de la Chișinău, Maia Sandu era creditată cu 19,7%, plasându-se pe locul II, după Igor Dodon – 23,2%.

O altă surpriză a fost scorul obținut de Renato Usatâi – 16,35%, candidat al Partidului Nostru, un politician populist, cu trecut obscur. În sondajul IPP, Usatâi era creditat cu puțin peste 10% din intențiile de vot.

Revista 22https://revista22.ro
Revista 22 este primul săptămânal independent postdecembrist. A primit numele acesta în amintirea zilei de 22 decembrie 1989, când Ceauşescu a părăsit clădirea Comitetului Central într-un elicopter. Revista 22 se adaptează din mers schimbărilor societăţii româneşti, fiind cunoscută ca cel mai bun săptămânal de cultură politică din România.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE