marți, 30 noiembrie 2021
AcasăNewsletterOPINII Ioan Stanomir - După alegeri: despre despărţirea de pesedism şi reforma...

OPINII Ioan Stanomir – După alegeri: despre despărţirea de pesedism şi reforma statului

A existat, în primele orele de după anunţarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, un sentiment de euforie ce părea a sugera că PSD nu se află doar în recul, ci este pe cale de a deveni istorie, o dată pentru totdeauna. Era ca şi cum, ca prin miracol, alegerile locale ar fi adus acea despărţire, definitivă şi radicală, de fesenism.

Votul dat de bucureşteni împotriva Gabrielei Firea , în favoarea lui Nicuşor Dan, a fost, incontestabil, una dintre imaginile care au putut fi întruchiparea unei speranţe colective. Asemeni doamnei Dăncilă, doamna Firea este pe cale să intre în istorie, ca un capitol toxic şi grotesc, încheiat fără glorie.

Dincolo de înlăturarea celei mai incompetente şi destructive administraţii a Bucureştiului din anii din urmă, peisajul electoral din Bucureşti arată, o dată cu trecerea timpului, mai puţin luminos decât în primele clipe de exaltare.

Robert Negoiţă este, din nou, primar, reconfirmând eficacitatea reţetei sale de agresivitate demagogică. Sectorul 4 este, în continuare, fieful unei grupări care se află la graniţa dintre politic şi infracţional.

Dan Tudorache, acompaniat de o întreagă maşinărie de stat aservită, încearcă, după patru ani, să o priveze, iarăşi, pe Clotilde Armand de victoria ei. Şi, mai presus de toate, se află întruchiparea obscenităţii morale, alegerea lui Popescu-Piedone, condamnat în primă instanţă: victimele tragediei de la Colectiv nu înseamnă nimic în memoria compatrioţilor noştri.

Iată de ce o anume prudenţă se impune, chiar şi atunci când suntem tentaţi să credem că regenerarea societăţii noastre este pe cale să se producă. Simbolurile au forţa lor şi anumite victorii pot anunţa emanciparea unei comunităţi de sub jugul unui despot: este cazul sfârşitului lui Marian Oprişan şi al domniei sale de aproape trei decenii. Drumul său a ajuns, în fine, la capăt.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE