sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăNewsletterOPINII | Mădălin Hodor - Pacepa. Despre morţi, numai de bine (1)

OPINII | Mădălin Hodor – Pacepa. Despre morţi, numai de bine (1)

Moartea fostului general de Securitate Ioan Mihai Pacepa a reaprins polemica despre rolul său în spionajul comunist și impactul pe care l-a avut defectarea sa, în 1978, asupra regimului ceaușist.

În dimineaţa de 29 iulie 1978, în holul hotelului „Intercontinental” din Köln (atunci, în Germania Federală) se iscase din senin o mare agitaţie. Ea era provocată de trei persoane, care pretindeau că un coleg al lor, cetăţean român cazat într-una din camere, nu răspunde la bătăile în uşă şi că nu l-au găsit nici la restaurant, nici în împrejurimile hotelului.

Asta cu atât mai mult, cu cât stabiliseră cu o zi înainte să se întâlnească pentru a-l duce la aeroport. La apelul de la recepţie nu a răspuns nimeni. În urma insistenţei celor trei, a fost solicitat responsabilul de etaj, care a deschis camera folosind cheia de rezervă. Au pătruns cu toţii înăuntru pentru a constata ceea ce deja intuiau: camera era goală.

Ceea ce a urmat a fost descris cu lux de amănunte în telegrama cifrată, trimisă la ora prânzului către Centrala DIE de la Bucureşti. Şeful rezidenţei spionajului comunist în RFG, conspirativ „Dinescu”, căci chiar el era una dintre cele trei persoane care se agitaseră la hotelul „Intercontinental”, ceilalţi doi fiind tot ofiţeri de Securitate, îşi informa şefii că „Podeanu” (unul dintre numele conspirative folosite de Mihai Pacepa) dispăruse.

Primele supoziţii ale celor din rezidenţă erau că poate fi vorba despre o răpire sau un accident, deoarece aveau informaţia că Pacepa părăsise hotelul în seara anterioară. Începuseră deja căutările prin spitale şi anunţaseră dispariţia la organele de poliţie federală.

Deşi semnele nu erau neapărat îmbucurătoare, iniţial Bucureştiul nu s-a panicat şi a ordonat obţinerea de informaţii suplimentare. Ultima comunicare între Centrala DIE şi „Mihai Podeanu” avusese loc în jurul orei 17.00, cu o zi înainte, 28 iulie 1978, şi nu anunţa nimic deosebit.

Pacepa informase că nu reuşise să obţină o audienţă la Cancelaria Federală în chestiunea „afacerii Fokker” (negocieri pentru achiziţionarea unor motoare de avion cu destinaţie militară) şi că, în consecinţă, se va întoarce acasă. Întreaga afacere intrase de fapt în impas de ceva vreme, iar misiunea încredinţată lui Pacepa, cea pentru care fusese trimis în RFG, era tocmai să apeleze la autorităţile vest-germane pentru a debloca negocierile. Telegrama lui Pacepa anunţa eşecul acestei misiuni, dar faptul în sine nu era ceva atât de spectaculos, încât să-i determine pe cei de la Bucureşti să suspecteze ceva.

Au făcut-o însă informaţiile apărute după câteva zile în presa internaţională.

Revista 22https://revista22.ro
Revista 22 este primul săptămânal independent postdecembrist. A primit numele acesta în amintirea zilei de 22 decembrie 1989, când Ceauşescu a părăsit clădirea Comitetului Central într-un elicopter. Revista 22 se adaptează din mers schimbărilor societăţii româneşti, fiind cunoscută ca cel mai bun săptămânal de cultură politică din România.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE