sâmbătă, 28 mai 2022
AcasăLa ziActualitateOPINII | Mitică Ștefănescu - MARGA! (Make America and Romania Great Again)

OPINII | Mitică Ștefănescu – MARGA! (Make America and Romania Great Again)

Președintele Trump a luminat ca un mare licurici pentru câștigătorii alegerilor din 2016. Lupta cu ,,deep state”, ,,statul adânc” este o luptă comună. MARGA a numit majoritatea judecătorilor constituționali. Roberts de România, președintele Curții noastre constituționale, a anunțat deja că e posibil să decidă, împreună cu majoritatea formată în jurul său, anularea alegerilor din 6 decembrie.

Roberts de România a comunicat clar că se încalcă Constituția dacă alegerile se desfășoară pe 6 decembrie pentru că legiuitorul poate stabili, după pofta inimii în limita termenului de trei luni de la expirarea mandatului, care este data la care să se țină alegerile. Și Roberts va avea cel mai probabil de muncă dacă votul la prezidențiale va fi la limită, așa cum s-a întamplat în cauza Bush vs. Gore.

Diferența între cele două somități ale dreptului este că Roberts este foarte atent cu privire la afectarea legitimității instituției pe care o conduce și dorește să evite ca instanța supremă să se implice în soluționarea unor aspecte controversate.

Roberts de România pare că nu este interesat de afectarea legitimității curții aflate sub conducerea sa și este încântat că ne poate spune că poate face orice, de la revocarea din funcție a procurorilor șefi la anularea unor alegeri democratice, pentru că nu se va supăra pe el Constituția României. Problematic este și că, ulterior expirării mandatelor de judecători constituționali, aceștia pot continua o carieră politică.

Recent am aflat că fostul judecător Petre Lăzăroiu va consilia un primar al unui sector din București care nu s-a ars la vot și că o fostă judecătoare a curții constituționale va candida pe un loc eligibil pe lista principalului partid din România.

Fraudarea alegerilor ca temă de campanie este comună, iar la noi fostul primar al capitalei României fiind vocea cea mai persistentă în acest sens. La alegerile locale am avut o scenetă după modelul celei create în Florida în favoarea lui George Bush Jr. de Roger Stone, un susținător important și al actualului președinte Trump.

Fidelii primarului de la Sectorul 1 au filmat cu telefonul intrări justificate în camera în care erau ținute voturile și au oferit material de analizat intens de către Fox News de România.

Baza partidului a fost energizată cu tema fraudei, fără însă a se demonstra frauda în defavoarea coaliției majoritare. Și președintele Trump a susținut în mod constant că va fi furat la vot pentru că mulți cetățeni americani vor vota prin corespondență, fără însă să arate cum ar fi posibilă frauda.

Lupta cu știința medicală a fost comună inițial atât la nivelul administrației președintelui Trump cât și la nivelul coaliției majoritare. Coaliția majoritară a fost însă nevoită să primească în rândurile candidaților săi epidemiologi care erau apropiați de ideile politice social-democrate pentru că au înțeles că situația sanitară e foarte gravă.

Există voci în cadrul coaliției majoritare care spun că au dreptul să omoare concetățeni de-ai lor doar pentru că ei au chef să se bucure de o libertate absolută.

Avocatul poporului numit din rândul coaliției majoritare a întreprins inițiative de natură să afecteze eficiență măsurilor antipandemie, ultima fiind însă respinsă în mod rațional și lăudabil de către curtea constituțională. Este trist că atunci când curtea constituțională a constatat neconstituționalitatea cadrului legislativ anterior de prevenire a răspândirii pandemiei nu a menținut obligații minimale pe o durată limitată de timp – pentru a permite emiterea rapidă a unei legi constituționale -.

Coaliția majoritară și administrația președintelui Trump au preferat să se scalde în privirile admirative ale presei de casă și să livreze constant mesajul nedreptăților la care sunt supuși de către ,,presa mincinoasă”.

Nevoia de disciplinare a justiției nedrepte a fost exprimată atât de președintele Trump cât și de coaliția majoritară. Lipsa unei mase critice de ,,cămăși albe” care să intervină în sprijinul nevinovaților din pușcării a stimulat o schimbare a atitudine a principalului partid din țară și a condus la eliminarea de pe liste a majorității celor care au luptat pentru reforma justiției.

Președintele Trump se pregătea de realegerea sa încă de la momentul alegerii sale. Mulți politicieni din rândul coaliției majoritare au gândit exercitarea mandatului oferit de către alegători doar din prisma unei potențiale realegeri. Am avut primari care au fost în campanie din momentul alegerii și până la alegerile locale din acest an și care au crezut că oamenii vor doar circ și atât.

Președintele Trump și coaliția majoritară au promis bunăstare și au oferit mult prea puțin. Președintele Trump a crescut masiv deficitul și a oferit scutiri modice pentru cetățenii de rând. Pe finalul mandatului actualului parlament plouă cu legi frumoase – pe modelul legilor ce au construit sute de kilometri de autostrăzi – care promit ce nu avem.

Suntem parcă în scena din Brigada Diverse în care simpaticul Patraulea este interpelat de duduia nostimă căreia îi făcea curte cu privire la momentul în care va avea un apartament așa frumos ca al lui Gogu.

Patraulea o anunță că a vorbit deja cu doamnă să facă un schimb de locuințe al actualei sale locuințe modeste cu o locuința mult mai mare și mai frumoasă. Nu putem schimba modul în care se obține bunăstare așa cum nici Patraulea nu putea convinge pe nimeni să facă un schimb dezavantajos de locuințe.

Și Trump și coaliția majoritară ne spun că fără ei vom fi pierduți. În politică alternanța la putere nu poate fi decât un efect natural al unei democrații funcționale. Este normal să rămâi la putere atunci când oamenii simt că trăiesc mai bine și că lucrurile merg în direcția bună. MARGA poate câștiga alegerile.

Va fi însă nevoie să ne convingă că vor lucra să nu mai ajungem vreodată la momentul în care noi toți să lucrăm exclusiv pentru fericirea OMULUI, în loc de fericirea oamenilor.

Mitica Stefanescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE