sâmbătă, 28 mai 2022
AcasăSubiectivContributoriOPINII | Mitică Ștefănescu - O votare pierdută

OPINII | Mitică Ștefănescu – O votare pierdută

 Ni se repetă constant mantra că politicienii sunt toți la fel. Corneliu Zelea Codreanu devine la fel de frecventabil ca Nicolae Iorga, Hitler ajunge să fie aceeași mizerie cu Adenauer, iar Petain să fie la fel de vândut străinilor ca mareșalul de Gaulle.

Este o eroare logică ce prinde pentru că oamenii vor ca totul să fie simplu și clar. De la grupa mică suntem dresați să gândim fără nuanțe și să alegem între Dumnezeu și Diavol, între Zâna cea Bună și Vrăjitoarea cea Rea, între prietenii frați care ne iubesc ca măicuța bătrână din Miorița și ,,dujmanii care ne poartă pică”.

Viața ne arată că nuanțele sunt importante. Alegerile cele mai bune nu sunt evidente, ci sunt cele ce implică o analiză complexă, cu argumente pro și contra, cu asumarea faptului că nu putem face o alegere perfectă. Pentru cei ce vor să vizualizeze profunzimea nuanțelor, pot să urmărească filmul cu Ben Affleck și Sandra Bullock în care o potențială căsătorie perfectă ajunge să fie pusă în pericol de ,,forțele naturii”.

Chiar și alegerea clară ajunge să fie pusă sub semnul întrebării de mirajul unui alt suflet pereche. Mulți dintre semenii noștri refuză să voteze sau să întemeieze o familie doar pentru că se înscriu în scenariul de ratare al Frumosului sau Frumoasei din Pădurea Adormită – refuz să aleg pentru că doar un prinț este demn de mine-. 
Dacă refuzăm să alegem, în locul nostru vor alege alții care nu sunt la fel de serioși în alegeri ca noi.

Cei ce nu au dileme aleg cel mai prost. Avem în prezent o oportunitate de a alege responsabil.

Din ,,O scrisoare pierdută” putem rămâne doar cu finalul fericit sau putem să ne punem în locul celor doi iubiți, Zoe și Tipătescu. Relația dintre cei doi este de notorietate pentru urbea respectivă, dar viața lor confortabilă este pusă în pericol de pierderea scrisorii ce proba adulterul. Și toată piesa cei doi ajung să facă orice compromis pentru a ajunge în situația de vis dinainte de pierderea scrisorii.

Așa și noi, cei care nu votăm, vom fi obligați de viață să facem compromisuri mizerabile, consecință a unui parlament ales de oameni care nu cunosc dubii. Aleșii vor semănă cu alegătorii și alegătorii care se vor duce în mod sigur la urne vor fi cei care vor dori soluții simple și bunăstare bazată pe principiul creditului cu buletinul. 

Dacă ne gândim să depunem un minim efort pentru a alege, e suficient că citim listele de candidați ale partidelor cu șanse de a trece de pragul electoral de 5%. Dacă ne uităm la experiența de viață a primilor trei candidați de pe fiecare listă, ar trebui să fie destul de ușor să alegem pe cineva care să ne reprezinte în mod decent în noul legislativ. 

Dacă disprețuim unul dintre primii trei candidați de pe listă, ar trebui să alegem o altă listă. Din studiile specialiștilor în psihologia cuplului a rezultat că nicio căsătorie nu rezistă dacă unul dintre parteneri îl disprețuiește pe celălalt. Așa și o listă electorală ar trebui să fie exclusă dacă unul dintre candidați ne repugnă visceral. 

Candidații aleși de dumneavoastră au obligația față de alegători să fie fideli în primul rând față de alegători. Ei sunt cei care pot ulterior să schimbe partidul dacă mandatul dat de către dumneavoastră este pus sub semnul întrebării de către partid.

Traseismul nu trebuie condamnat dacă un candidat alege în favoarea alegătorilor săi și în detrimentul conducerii de partid. Relația de încredere inițială dintre partid și candidat nu este una în alb. Evident că orice parlamentar ar prefera să nu fie etichetat drept traseist, dar totul depinde de modul în care un viitor Daddy va alege să-i implice în decizie.

Dacă aleșii noștri sunt ignorați și tratați ca ființe necuvântătoare și fără rațiune de către conducerea partidului, ei au obligația față de alegători să ceară să fie tratați cu demnitate și să devină independenți sau să se înscrie în alt partid în care opinia lor să conteze.

Înțelegem de ce traseiștii sunt tratați de către cei care se consideră trădați în dragoste, președinții de partid, ca niște ciumați. Moștenirea fascinației pentru Coreea de Nord și unitatea de monolit a partidului a rămas în mentalul colectiv, deși ar trebui să ne intereseze motivul pentru care un parlamentar alege să plece din partidul care l-a pus pe liste.

Pata de traseist pare născută din pată socială a femeii divorțate care este blamată, indiferent de cauza reală a desfacerii căsătoriei. Orice relație socială implică un minim respect reciproc. Fără un minim de respect reciproc, relația devine un raport de dominare în care cel dominat nu are de ce să mai rămână.

Dacă aleșii coaliției majoritare ar fi ales să refuze mazilirea primului premier, să respecte încrederea acordată de către alegători și să se concentreze pe promisiunile realizabile din programul de guvernare – și să nu se teamă de excluderea inevitabilă a lor de către SEX, organism prin care Daddy controla partidul majoritar- acum alegerile ar fi fost câștigate fără nicio emoție de către coaliția majoritară.

Avem nevoie de cât mai multe oameni ca inițiatoarei legii antifumat, Aurelia Cristea, doamnă ce a ales să demisioneze din partidul lui Daddy, deși nu avea nimic de câștigat și totul de pierdut, pentru a protesta față de dictatura instaurată în partid. Oamenii care au curajul să vorbească atunci când se trece linia roșie a decenței într-un partid sunt singurii oameni care ne pot face viața mai bună.   

Oamenii vor sfinți sau pângări locul pe care îl vor avea în parlament. De aceea, vă rugăm să citiți măcar din curiozitate, povestea vieții oamenilor ce aleg să candideze în circumscripția dumneavoastră. Nu e cazul să lăsăm pe altcineva să ne spună ce să alegem, pentru că ,,mi-a spus mama să mă însor cu -o fată de perceptor”. Mama sau Kim Kardashian nu poate alege mai bine decât noi.

Așa cum bine spunea regretatul matematician Grigore Moisil, nu contează ce ai fost când ai fost, ci contează ce ai făcut atunci când ai fost ce ai fost. Și dacă vom sădi din nou vânt, vom culege din nou furtună.

Mitica Stefanescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE