joi, 23 septembrie 2021
AcasăDeutsche WelleOPINII | Patriotismul: de la Corneliu Coposu la Diana Şoşoacă

OPINII | Patriotismul: de la Corneliu Coposu la Diana Şoşoacă

Indiferenţa faţă de masele dezorientate şi uşor de manipulat a condus la apariţia pe scena politică a unor aventurieri mai mult sau mai puţin cunoscuţi pînă la alegerile parlamentare. 

Patriotismul a devenit un cuvînt desuet, ba chiar rușinos a-l rosti în mass-media, în conferințele ținute de o serie de intelectuali cu blazon sau în scrierile acestora, dar mai ales în rîndul tinerilor. Conform ultimelor sondaje de opinie, sub 10% din generația tînără afirmă că sînt „foarte patrioți“.

Întrebarea e pusă prost, întrucît nu poți să fii mai patriot sau mai puțin patriot. La fel cum nu poți să fii mai credincios sau mai puțin credincios, mai integru sau mai puțin integru, mai viu sau mai puțin viu. Tocmai aici cred că întîmpinăm esența patriotismului, anume aceea de a fi om viu, protagonist al propriei existențe alături de a celui de lîngă tine.

Patriotismul de fațadă, zgomotos, bine împachetat în poleiala lozincardă a frazelor sforăitoare a fost instrumentul implacabil de manipulare a maselor de către Iliescu și CV Tudor.

Ei sînt corifeii colectivizării sentimentelor celor mulți față de iubirea de patrie. „Nu ne vindem țara“ a fost refrenul confecționat în laboratoarele fostei Securități prin care mari companii occidentale au fost împiedicate de clientela FSN să investească într-o Românie energofagă, cu o economie pusă pe butuci de regimul comunist.

Milioanele de locuri de muncă subvenționate au însemnat tot atîtea milioane de patriotarzi, în vreme ce pionii puterii politice căpușau fabricile și uzinele falimentare.

Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD.Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012.Momentan, există un site în limba română.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE