miercuri, 25 mai 2022
AcasăDeutsche WelleOPINII | Petre M. Iancu - Scrutinul american și drumul spre iad...

OPINII | Petre M. Iancu – Scrutinul american și drumul spre iad al bunelor intenții

Scrutinul american rămâne de tranșat. Justiția se va pronunța privind acuza fraudei. Dar, împinsă spre iad de bune intenții, democrația nu e cert că se va redresa. Prea mare și prea ideologic e clivajul dintre tabere.

Departe de a ceda, tabăra republicană se arată hotărâtă să-i rămână loială președintelui în exercițiu al Statelor Unite și să reziste uriașei presiuni mediatice și politice, naționale și internaționale, solicitându-i să-l abandoneze pe Donald Trump. Liderul majorității republicane din Congres, Mitch McConnell, care și-a încheiat recent cu succes cursa electorală fiind reales în Senat, a rămas ferm alături de președinte, care stăruie să clameze ample fraude în alegerile prezidențiale și să refuze, ca atare, să se admită învins de candidatul democrat Joe Biden.

Și McConnell a refuzat să-l califice pe Joe Biden drept ”președinte ales”, reliefând în schimb că Trump, are ”100% dreptul de a studia acuzatele neregularități, de a se adresa justiției și de a cere renumărări în mai multe state”.

Și ministrul american al Justiției, William Barr, a declanșat predictibila furtună de proteste, autorizând procuraturile să investigheze eventuale fraude. Barr le-a condiționat însă de ceea ce s-ar putea numi suspiciuni întemeiate, spre deosebire de învinuiri fanteziste.

Posibil relevante, dacă nu și sigur întemeiate, sunt îndeosebi bănuielile planând asupra derulării votului în unele zone conduse de administrații democrate din state cheie, precum Pennsylvania, al căror număr de electori e destul de mare spre a putea răsturna rezultatul final al votului, câștigat, potrivit nu instituțiilor abilitate, ci presei americane, de Joe Biden.     

Acuza neregularităților

Suspiciunile privesc în special, dar nu numai, votul prin corespondență. Pe care, în ciuda pandemiei de corona, șeful comisiei electorale federale, Thiel, le-a respins ca mod exclusiv de a alege Bundestagul, camera inferioară a parlamentului german. Mersul la urne ar ”trebui să fie regula”, a subliniat el, admițând că votul prin corespondență implică ”un risc rezidual”, de vreme ce, după cum a precizat Thiel, ”s-ar putea pierde voturi și există îndoiala dacă alegătorii îndrituiți la sufragiu au ales realmente ei înșiși”. 

Acestea și alte dubii plutesc asupra corectitudinii alegerilor americane. Or, dat fiind caracterul lor esențial pentru sănătatea unei democrații, e absolută nevoie de delestarea lor de îndoieli. Orice autentic apărător al democrației liberale ar avea interesul clarificării fără rest a tuturor litigiilor legale înaintea unui verdict final, știind că nicio reconciliere națională n-are șanse atâta vreme cât suspiciunile de fraudă vor continua să chinuie segmente apreciabile ale națiunii.

Dat fiind că statul american nu se află, pe moment, într-un pericol acut, democrații, dacă sunt inocenți, n-au motive să refuze investigațiile ori să se teamă de concluzia lor.  Or, doar un arbitru imparțial ar putea prelua această misiune. 

Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD.Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012.Momentan, există un site în limba română.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE