sâmbătă, 28 mai 2022
AcasăDeutsche WelleOPINII | Petre M. Iancu - Scrutinul din SUA și ciocnirea de...

OPINII | Petre M. Iancu – Scrutinul din SUA și ciocnirea de realitățile americane

A și câștigat Trump, cum pretinde președintele în exercițiu? Și care e, de fapt, marea surpriză a scrutinului din SUA? De ce au greșit, iar, sondajele și ce aflăm din erori despre noi, despre lume și viitorul nostru?

Că în cursul nopții de marți spre miercuri Donald Trump s-a grăbit să-și declare victoria într-o cursă încă strânsă, înainte de a ajunge definitiv și irevocabil la potou, e, pe de o parte, o condamnabilă greșeală morală și politică. 

Fiindcă pune regretabil sub semnul întrebării legitimitatea unui proces electoral american oricum discutabil, mai ales din cauza alianței adversarului său cu Giganții Tehnologici și cu mass-media militante, care au cenzurat o parte semnificativă a informațiilor negative referitoare la Joe Biden. Și dă apă la moară comportamentului autoritar al liderilor unor țări care, altfel decât SUA, nu dispun de un stat de drept funcțional, cu puteri separate și instanțe de control fiabile.  

Prematur clamata victorie pare, totodată, a fi o manevră tactică abilă. O repetă pe cea de la cumpăna mileniilor, când George Bush i-a smuls in extremis izbânda lui Al Gore, pus în defensivă și de rapida revendicare republicană a victoriei conservatoare în Florida.

Victoria rapid omologabilă a lui Trump

Dar izbânda grabnic de validat obținută de președintele în exercițiu al Statelor Unite se află pe alt teren. Chiar dacă, după numărarea ultimului vot valabil exprimat, Trump ar fi să piardă președinția la mustață, se întrevede încă de pe acum triumful său asupra predicțiilor false ale elitei academice și, nu în ultimul rând, sociologice americane. Care, surpriză mare pentru necunoscători, a vehiculat din nou – pentru a câta oară – sondaje grav eronate. 

Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD.Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012.Momentan, există un site în limba română.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE