marți, 30 noiembrie 2021
AcasăNewsletterOPINII | Rodica Culcer - Gardul vopsit al PSD

OPINII | Rodica Culcer – Gardul vopsit al PSD

Dublul standard aplicat de liderii PSD demonstrează clar că avem de a face cu o simplă reglare de conturi. În niciun caz însă nu este vorba de un „nou PSD”.

La fel ca managerii unui supermarket, care schimbă periodic locul mărfurilor din magazin cu scopul de a scoate în evidență mărfurile pe care doresc să le vândă mai bine, liderii PSD au gândit listele de candidați pentru alegerile generale din 6 decembrie ca pe o vitrină a unui partid reformat.

În aparență cel puțin, brandurile greu vandabile din gama Liviu Dragnea, precum Carmen Dan, Viorica Dăncilă, Marian Oprișan, Liviu Pleșoianu, Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea etc., au fost transferate într-o dugheană care comercializează produse „garantat Vanghelie”, botezată pompos Partidul Ecologist, deși niciunul din candidații partidului nu a demonstrat vreodată un interes pentru ecologie.

În poziții avantajoase pe raft, adică în cap de listă sau cel puțin pe al doilea loc, au fost așezate nume noi din rândurile elitei medicale, ca Alexandru Rafila, Adrian Streinu-Cercel, Patriciu Achimaș-Cadariu sau Leonard Azamfirei (rectorul UMF Târgu Mureș). Cu ajutorul lor, PSD speră probabil să-și spele imaginea de partid al contraselecției din vremea lui Liviu Dragnea și a Vioricăi Dăncilă. Ce profit va aduce însă investiția limitată a PSD în competență? Cu alte cuvinte, câți votanți în plus vor atrage medicii pentru PSD?

Un răspuns categoric nu se poate da, mai ales că listele de candidați ale PSD și comportamentul liderilor săi nu confirmă schimbarea esenței cvasi-mafiote a partidului, ci sugerează doar că PSD a vopsit gardul pentru a ascunde leopardul din interior, operațiunea de cosmetizare fiind abil cuplată cu o clasică manevră de epurare a adversarilor politici ai noii conduceri, adică gașca lui Dragnea.

Numai că, atunci când lista pentru senat la București este deschisă de Gabriela Firea sau când imediat după domnul Rafila, pe locul al doilea al listei de deputați în Capitală, figurează Daniel Tudorache, fostul primar de la sectorul 1, îți dai seama că primitivismul politic antieuropean, naționalist și xenofob nu a dispărut din PSD, ci și-a schimbat doar protagoniștii. Leopardul este bine merci în spatele gardului vopsit. 

Revista 22https://revista22.ro
Revista 22 este primul săptămânal independent postdecembrist. A primit numele acesta în amintirea zilei de 22 decembrie 1989, când Ceauşescu a părăsit clădirea Comitetului Central într-un elicopter. Revista 22 se adaptează din mers schimbărilor societăţii româneşti, fiind cunoscută ca cel mai bun săptămânal de cultură politică din România.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE