luni, 24 ianuarie 2022
AcasăDeutsche WelleOPINII | Sabina Fati - Rețeaua și Revoluția: cum au fost ascunși...

OPINII | Sabina Fati – Rețeaua și Revoluția: cum au fost ascunși criminalii

De 31 de ani faptele revoluției se află în lucru la procurori și începerea procesului s-a amânat pentru la anul. Adevărul juridic întârzie să se suprapună peste cel istoric și să-i acopere golurile.

„Ignorarea deliberată a trecutului antrenează falsificarea prezentului”, scria filosoful francez Jean-Francois Revel referindu-se la funcția tabuului, de ascundere a adevărului (Cunoașterea inutilă, Humanitas, 1993, București, traducere de Dan C. Mihăilescu).

Asigurarea secretului a funcționat pe termen lung, pentru apărarea celor care au pus la cale scenariul sângeros de după 22 decembrie 1989, după ce soții Ceaușescu fugiseră deja și totuși peste 1000 de oameni au murit în diversiunile comandate de cei care urmau să se instaleze la conducerea României. 

Nici acum nu e clar „cine-a tras în noi după 22”, cu toate că există un document oficial care încearcă să demonstreze cum a fost orchestrată lovitura de stat din decembrie 1989: rechizitoriul Dosarului Revoluției, de 250 de pagini, finalizat în aprilie 2019, după 30 de ani, prin trimiterea în judecată a celor bănuiți că au plănuit preluarea puterii cu rămânerea pe orbita sovietică: primul pe listă, Ion Iliescu, 90 de ani.  

Acum două luni însă, Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis dosarul înapoi la procurorii militari pentru a remedia așa numitele „vicii ascunse”.

Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD.Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012.Momentan, există un site în limba română.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE