sâmbătă, 28 mai 2022
AcasăNewsletterOPINII | Ștefan Popescu - Valențele strategice ale Celor Trei Mări

OPINII | Ștefan Popescu – Valențele strategice ale Celor Trei Mări

Washingtonul este nevoit să își construiască influența în cadrul UE stimulând solidaritatea statelor pro-americane din Noua Europă.

Tallinul a fost pentru o zi (19 octombrie) gazda Reuniunii la nivel înalt a Inițiativei celor Trei Mări: zece șefi de stat, patru miniștri de externe, alături de doi reprezentanți ai guvernului SUA cu rang de ministru adjunct, și un vicepreședinte al Comisiei Europene.

Străzile micii capitale situate pe țărmul meridional al Golfului Finic nu au simțit însă deloc amploarea evenimentului pentru simplul motiv că epidemia de coronavirus l-a mutat în spațiul virtual.

Coincidența face ca un asemenea eveniment să fie găzduit tocmai de Estonia, cea mai digitalizată țară din lume, oferindu-i acesteia încă o ocazie de a-și promova modelul de națiune smart, tema centrală a reuniunii fiind «Conectivitatea inteligentă».

Inițiativa celor Trei Mări evoluează cu pași destul de repezi spre o adevărată organizație internațională regională, în orice caz spre o grupare regională mult mai coerentă, stimulată fiind în această direcție de către SUA. Fără îndoială că Brexit-ul privează Washingtonul de cel mai important aliat din sânul comunității europene, de o țară cu capacitatea de a influența decizia europeană și de a împiedica tentațiile de autonomie strategică. Acum Washingtonul este nevoit să își construiască influența în cadrul UE stimulând solidaritatea statelor pro-americane din așa-numita «Noua Europă ».

Acest bloc, ce pare o adevărată reeditare a vechii inițiative poloneze «Intermarium», prezintă și avantajul interpunerii geografice între cuplul franco-german și Rusia în eventualitatea unei cooperări structurate pe axa Paris-Berlin-Moscova la nivel strategic și economic. Dar americanii au în vedere și blocarea proiectelor Chinei în regiune, atât a tentațiilor pentru formatul 17+1, dar mai ales cele prevăzute în Noile Drumuri ale Mătăsii.

De altfel, subsecretarul de stat al SUA pentru dezvoltare economică, energie și mediu, Keith Krach, care s-a deplasat în persoană la Tallin, demers mai mult decât simbolic, a insistat pe importanța strategică a regiunii în competiția globală cu China.

Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, născut dintr-un acord al Băncii Naționale de Dezvoltare a Poloniei și Eximbank România, cu o contribuție de 500 de milioane de euro fiecare, este un pas important spre o cooperare mult mai structurată între țările dintre Mările Baltică, Neagră și Adriatică, sub egidă americană.

Cu atât mai mult cu cât, recent, secretarul de stat american Mike Pompeo a anunțat că SUA vor contribui cu 1 miliard de dolari la acest fond de investiții pentru a stimula investițiile private în proiectele de infrastructură. Acordul de cooperare româno-american în domeniul retehnologizării și finalizării centralei nucleare de la Cernavodă este un alt semnal dat de SUA în direcția țărilor Inițiativei, prin deschiderea unor linii de creditare.

Revista 22https://revista22.ro
Revista 22 este primul săptămânal independent postdecembrist. A primit numele acesta în amintirea zilei de 22 decembrie 1989, când Ceauşescu a părăsit clădirea Comitetului Central într-un elicopter. Revista 22 se adaptează din mers schimbărilor societăţii româneşti, fiind cunoscută ca cel mai bun săptămânal de cultură politică din România.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE