În urmă cu 8 ani, guvernul Grindeanu emitea OUG 14 care abroga ordonanța de urgență numărul 13 care modifica Codul penal, lupta anticorupție fiind serios pusă la încercare. La acel moment, în Piața Victoriei erau 200.000 de oameni care protestau față de politica Guvernului care modifica Codul penal în favoarea inculpaților. Cine sunt cei care au semnat OUG 13 în noaptea din 31 ianuarie/1 februarie 2017? S-a opus cineva? Ce fac acum ei?
În țară, în principalele orașe, alte sute de mii de oameni militau pentru un stat de drept și un parcurs european pentru România. Ce prevedea OUG13 care a înfuriat atât de tare poporul?
- Nu se considera infracțiune favorizarea făptuitorului dacă îți ajutai un membru al familiei, afinii până la gradul II și nu mai erau pedepsiți cei care favorizează făptuitorii prin emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative.
- OUG mai prevedea introducerea unui prag de 200.000 de lei pentru existența infracțiunii de abuz în serviciu și se încalcă normele dintr-o lege, ordonanță a guvernului sau ordonanță de urgență a guvernului. Se reduceau atunci limitele de pedeapsă de la 2-7 ani închisoare la 6 luni-3 ani închisoare sau amendă.
- Prin același act, din Codul penal dispărea infracțiunea de „neglijență în serviciu”, iar denunțul era valabil doar 6 luni de la data faptei reclamate.
La ședința de la MJ premergătoare adoptării OUG 13 au participat șeful de cabinet al ministrului Justiției, Corina Drașoveanu, secretarii de stat Gabriela Scutea, Constantin Sima, Oana Schmidt Hăineală și Mariana Moț.
Grupul din jurul lui Iordache
Corina Drașoveanu, judecătoare, și-a încetat detașarea la Ministerul Justiției în aprilie 2017. S-a pensionat în februarie 2023 de la Judecătoria Sibiu.
Gabriela Scutea, fost procuror general al României, s-a pensionat în august 2023 la 50 de ani.
Procurorul Constantin Sima a fost detaşat de la Parchetul General la Ministerul Justiţiei, după ce portofoliul a fost preluat de Florin Iordache. A făcut cerere de pensionare imediat după ce a izbucnit scandalul OUG13.
Oana Schmidt Hăineală este încă procuror DIICOT.
Mariana Sofia Moț a fost adusă în Ministerul Justiției de Florin Iordache, cu puțin timp înainte de adoptarea Ordonanței 13. S-a pensionat din magistratură în 2020. Tot atunci a fost votată de Parlament în funcția de președinte al Secției de drept public din Consiliul Legislativ.
Cumulează o pensie de fost magistrat de 319.000 de lei pe an cu salariul de 114.000 de lei de la Consiliul Legislativ.
Politicieni indiferenți la statul de drept
Ordonanța 13 din 2017 a fost semnată de premierul Sorin Grindeanu și contrasemnată de ministrul Justiției Florin Iordache, ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan, ministrul Afacerilor externe Teodor Meleșcanu.
Sorin Grindeanu este în prezent ministru al Transporturilor în guvernul Ciolacu.
Florin Iordache este președinte al Consiliului Legislativ din noiembrie 2020 de unde încasează un salariu de 15.000 de lei net/lună.
Carmen Dan, fost ministru de Interne în perioada în care Liviu Dragnea conducea Camera Deputaților și-a urmat mentorul până în iulie 2024, când a demisionat de la conducerea partidului de buzunar Mișcarea România Suverană, formațiune politică înființată de fostul președinte PSD.
Teodor Meleșcanu. Fost ministru de Externe s-a retras din politică.
Propaganda deșanțată a televiziunilor
În timpul protestelor din 2017, pe posturile de televiziune controlate de puterea politică se difuzau știri false despre protestatari. Se spune că sunt plătiți de Soros, iar cei care veneau cu copiii sau cu câinii la protest primeau mai mulți bani. O altă minciună propagată de aceleași televiziuni conspiraționiste ca și astăzi era că protestatarii erau scoși cu forța în stradă de multinaționale.
OUG 13, dată în pragul nopții, a prevăzut un termen de aplicare a acestor modificări la Codul Penal de zece zile, ceea ce insemna ca pe 11 februarie magistrații urmau să închidă unele dosare și să aplice pedepse mai mici în pentru o serie de infracțiuni.
Coșmarul lui Iordache, Șerban Nicolae și Nicolicea
Cine a avut geniala idee a introducerii termenului de aplicare de 10 zile? Alina Barbu, consilier juridic în cadrul DEAN a ministerului, unde a activat până în anul 2022. Anterior, a participat la negocierile de aderare a României la Uniunea Europeană – capitolul justiție, activând inclusiv ca diplomat la Bruxelles, la Misiunea Permanentă a României pe lângă UE, în perioada 2003 – 2005. Barbu a fost cea care a introdus termenul de 10 zile în cuprinsul Ordonanței, timp suficient pentru mobilizarea societății civile care a forțat abrogarea OUG.
După plecarea din minister a absolvit psihologia și este în prezent psiholog clinician la cabinetul său individual.
Renunțarea lui Grindeanu
Presat de sute de mii de oameni revoltaţi, premierul Sorin Grindeanu adoptă ordonanţa de urgenţă nr.14, care abrogă OUG 13. În preambulul ordonanţei 14 Grindeanu recunoaşte că, „în acest moment, pe fondul tensiunilor create urmare adoptării OUG 13, există un pericol real de dezbinare a societăţii, în contextul general de neînţelegere, cu consecinţe asupra climatului general de stabilitate a societăţii. Recunoscând şi respectând în egală măsură exercitarea democraţiei în toate formele sale şi observând că tensiunile existente pot fi înlăturate prin abrogarea expresă şi imediată a acelor texte care au suscitat reacţiile masive menţionate, s-a apreciat că un asemenea demers este unul dintre cele care justifică urgenţa prin intervenţia unui act normativ de nivelul ordonanţei de urgenţă”.