Oradea a făcut 7 pasaje subterane. În Iași se lucrează de 2 ani la un podeț | Reporter de Iași

Data:

spot_img

Oradea a făcut 7 pasaje subterane. În Iași se lucrează de 2 ani la un podeț. Mihai Chirica a anunțat în urmă cu 8 ani că se vor realiza pasaje la Podu Roș, Agronomie, Anastasie Panu, însă niciunul nu a fost început.

Oradea este excepția din România. În cea mai mare parte datorită influenței fostului primar Ilie Bolojan, actual președinte de Consiliu Județean, în ultimii ani Oradea a inaugurat 7 pasaje noi prin centrul orașului.

În Oradea traficul din zona centrală a fost mutat sub pământ, la suprafață a fost lăsat loc pentru transport public și circulație pietonală.

În Iași se lucrează de 2 ani la un podeț

Acum, Oradea anunță încă 8 pasaje pe Centură (patru pietonale, patru rutiere) și încă 2 în oraș. Banii nu sunt o problemă, Bihor are deja finanțarea aprobată.

Citește și: Forumul Judecătorilor din România (AFJR) renunță la dialogul cu Comisia Europeană pe care o acuză de înțelegeri politice

În timp ce Oradea chiar își rezolva viitorul, Iașul primea randări și declarații trumfaliste de la primarul său. Lipsit de influența și viziunea lui Ilie Bolojan, Mihai Chirica are zero proiecte mari în aproape 10 ani.

În Bihor se fac investiții de importanță locală sau județeană de circa 500 milioane de euro, iar în Iași se lucrează de doi ani la un banal podeț peste pârâul Vămășoaia, pe Șoseaua Bucium. Nici după doi ani nu e gata, deși suprafața sa nu e mai mare de 150 mp.

Oradea a inaugurat 7 pasaje subterane

Pe 31 decembrie 2023, Oradea a inaugurat șapte pasaje subterane care au fluidizat toată circulația din Centru.

Un drum care dura înainte jumătate de oră se face acum în câteva minute, cu o viteză medie foarte mare pentru centrul unui oraș.

Citește și: Premieră pentru Statele Unite după 5 decenii. Primele alegeri fără Bush, Clinton și Biden la Casa Albă

Proiectul pasajelor a fost anunțat în 2020 de către fostul primar Ilie Bolojan. Amenajarea celor șapte pasaje e considerată cea mai complexă lucrare din Oradea de după 1989.

Investiția a fost de 40 de milioane de euro – bani europeni. Lucrarea a fost licitată în două pachete, ambele câștigate de asocieri din care făcea parte firma Freyrom (constructorul Podului Centenarului, altă lucrare cunoscută din centrul Oradei).

Continuarea în Reporter de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: reporteris.ro)

spot_imgspot_img
Iulian Mofteescu
Iulian Mofteescu
Iulian Mofteescu este jurnalist, la Reporter de Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related