ORADEA Arheologii au găsit mormântul unei femei care a fost îngropată cu 169 de inele de aur prin păr, în perioada Eneolitică 

Data:

O descoperire rară și importantă a fost făcută pe șantierul viitorului drum expres care va face legătura între Oradea și Autostrada A3. Arheologii au găsit mormântul unei femei care a fost îngropată cu 169 de inele de aur, ce i-au împodobit părul, și 800 de mărgele.

Detaliile legate despre descoperirile arheologice realizate pe şantierul drumului au fost oferite joi de directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Gabriel Moisa, şi de arheologii Gruia Fazekas şi Călin Ghemiş, cel din urmă fiind coordonatorul echipei de specialişti de pe şantier. 

Citește și: Milionară din diaspora, fiica unui liberal, consilieră la ministerele Energiei și Digitalizării. Legătura cu Rareș Bogdan

„Cercetările arheologice au început pe teren în 29 martie şi s-au încheiat în 25 iunie. În total a fost o echipă de 30 de persoane, arheologi şi studenţi, de la muzeu (n.r. – MȚC), precum şi de la Muzeul Judeţean din Satu Mare, Universitatea din Oradea şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Aceste lucrări de infrastructură au reuşit să aducă la lumină situri şi vestigii importante în zone în care până acum nu exista nicio informaţie”, a explicat Moisa.

Specialiștii s-au împărţit pe grupe, în nouă situri, fiecare fiind coordonată de un arheolog. Cele mai vechi dintre ele, trei la număr, aparţin Epocii Neolitice (mileniul VI, î. Chr.), două Epocii Bronzului mijlociu şi târziu, alte două Epocii Romane în Barbaricum (secolele III-IV d. Chr.), iar ultimele două aparţin Evului Mediu (sec. XIII-XVII d. Chr.) şi perioadei contemporane, în jurul anilor 1920, unde au fost identificate urme ale unui poligon de tragere.

Continuarea în BIHOREANUL.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Proiect depus de AUR pentru reintroducerea uniformelor în școli și licee

AUR a depus un proiect de lege la Senat...

Câţi agresori sexuali sunt înregistrați oficial în judeţul Olt

Peste 1.400 de persoane sunt înscrise în Registrul Agresorilor...

Frauda academică, un mod de viață

În anii 2000, nimeni nu se gândea că va...

Zeci de producţii cinematografice la Zilele Filmului Maghiar, în 19 localităţi din Transilvania

Zeci de producţii cinematografice vor fi prezentate publicului, în...