marți, 18 ianuarie 2022
AcasăProiecte editorialeBani EuropeniOradea: buget pentru proiecte UE cu 246% mai mare față de anul...

Oradea: buget pentru proiecte UE cu 246% mai mare față de anul trecut

Niciodată, în întreaga ei istorie postdecembristă, Oradea nu a avut un buget mai mare rezervat fondurilor UE. Vorbim aici de puțin peste 331 de milioane de lei, o creștere cu 246% față de anul 2019. Combinate cu celelate proiecte aflate în derulare, Oradea alocă în 2020 aproape 491 de milioane de lei pe aplicații de finanțări europene, dintr-un total de 785 de milioane de lei alocat investițiilor.

Pentru 2020, Oradea se laudă cu un buget total cu 30% mai mare față de anul trecut.

„57% sunt cheltuieli de funcționare și 43% investiții. Cei 43% reprezintă aproximativ 785 de milioane de lei. Această sumă este a doua sumă ca valoare repartizată în investiții după anul 2015, an în care s-au implementat foarte multe proiecte europene. Atunci suma alocată investițiilor a fost de 836 de milioane lei. Banii pentru aceste investiții sunt direcționați în următorul mod: prioritare sunt proiectele pentru fonduri europene, urmând proiectele colaterale proiectelor europene, proiectele care sunt în derulare și au fost începute în anii anteriori, iar diferența banilor va merge pe investiții noi. Veniturile proprii ale municipiului Oradea pe 2020 se ridică la aproximativ 482 de milioane de lei, o creștere de aproximativ 22% față de anul trecut”, a explicat la jumătatea lunii ianuarie viceprimarul municipiului Oradea, Florin Birta.

Prezentarea bugetului

Tot atunci, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, a anunțat că municipalitatea a alocat și în acest an sume importante în buget pentru continuarea obiectivelor de investiții începute: sala de sport polivalentă, extinderea ambulatoriului Unității de Primire a Urgențelor de la Spitalul Județean, reabilitarea și reconstrucția palatului Episcopal Greco – Catolic, construirea clădirii ambulatoriului pe str. Brașovului, sistem de supraveghere video penru domeniul public, reabilitarea clădirii Primăriei Municipiului Oradea, reabilitarea unei porțiuni din Calea Bihorului etc.

Dintre investițiile noi, Eduard Florea a amintit construirea a două cămine studențești noi în campusul Universității din Oradea, reabilitarea școlii Szacsvay Imre, realizarea utilităților în Parcul Industrial Eurobusiness IV etc.

Trei ani de vârf

Legat de proiectul de buget, primarul Ilie Bolojan a declarat că „practic urmează trei ani de vârf. În acești trei ani, noi trebuie să închidem absorbția pe tot ce am contractat, inclusiv pe proiectele noi și aprobate. Având în vedere că noi din impozite și taxe alocăm 28 milioane de euro pentru investiții, iar restul până la 180 milioane euro sunt bani câștigaţi din fonduri europene, care vor contribui masiv pentru schimbarea feței orașului, este o realizare importantă. O altă realizare este că aproape o treime din veniturile noastre proprii, respectiv din banii încasați din taxe și impozite, reușim s-o alocăm către investiții, în așa fel încât sume importante colectate de către orădeni să fie întoarse către ei”.

De asemenea, Ilie Bolojan a menționat și acele lucrări mari din oraș care generează momentan disconfort atât în traficul auto, cât și în cel pietonal din Oradea, respectiv lucrări la podul Dacia, la liniile de tramvai noi, lucrările peste centură în zona cartierului Europa, lucrări la Piața Ferdinand, reabilitarea căii Bihorului și lucrări la UPU.

„Facem eforturi ca aceste lucrări să se finalizeze cât mai repede. Ne concentrăm pe ele deoarece suntem conștienți că generează un disconfort în municipiu”, a declarat primarul.

Anul acesta în Oradea se vor finaliza câteva proiecte mari, unele, cum este Parcarea de pe Independenței (trei niveluri subterane, 460 de locuri), considerată de orădeni (alături de dealul surpat, Ciuperca, pentru a cărui reabilitare se alocă anul acesta 3,25 de milioane de lei) o pată neagră în CV-ul administrației publice.

Parcarea de pe Independenței

De asemenea, va fi finalizată reabilitarea Pieței Ferdinand (din fața Teatrului Regina Maria) (proiect în valoare de 8,5 milioane lei), toată zona, peste Criș de Primăria Oradea, urmând a deveni pietonală, promenada de lângă Primărie (proiect de 13,3 milioane lei), precum și pasajul subteran Magheru (proiect în valoare de 17,8 milioane de lei) și lărgirea Podului Dacia (un proiect de 8,4 milioane de lei).

Piața Ferdinand după reabilitare

Parcarea subterană de pe Independenței (35,9 milioane de lei), regândită ca loc în care să-ți poți lăsa mașina dacă vrei să folosește pietonalele din zona centrală, se construiește din 2015, aceasta fiind încetinită din cauza unor lucrări suplimentare și a neînțelegerilor dintre constructori. Strada Aurel Lazăr va deveni, la fel ca Republicii și Vasile Alecsandri, stradă pietonală, lucrările, în valoare de 8,58 de milioane de lei, urmând a se finaliza tot în acest an.

Mai mult de jumătate din cele 20 de tramvaie noi de la Astra Arad (un proiect de 148 de milioane de lei) vor sosi, conform contractului, până la sfârșitul anului. Pentru angajații din Parcul Industrial se va finaliza prima grădiniță (în valoare de 5 milioane de lei) iar în sistemul medical se va finaliza modernizarea Unităţii de Primire Urgenţe de la Spitalul Judeţean (25,2 de milioane de lei) și mutarea blocului operator de la Maternitate. O altă lucrare de anvergură care se dorește a fi finalizată este prelungirea liniei de tramvai din Calea Aradului până în Cantemir (urmând să treacă pe la Universitate), un proiect cu o valoare de 69,1 milioane de lei.

Noile tramvaie

În ceea ce privește lucrările care urmează să înceapă în 2020, două sunt de mare anvergură, vorbim aici despre amenajarea primului tunel subteran din Centrul Civic (care va lega podul Dacia de zona Catedralei ortodoxe, urmat apoi de cel care va duce spre Parcul 1 Decembrie), un proiect cu o valoare totală de aproximativ 115 milioane de lei și reabilitarea Bulevardului Nufărul – Cantemir, în valoare de peste 38,2 milioane de lei.

Viitorul pasaj Magheru

Nu toate sunt roz în orașul de turtă dulce!

Privite din afară, toate aceste lucrări arată bine, Oradea se dezvoltă. Din interior însă, problemele punctuale, expropierile (sunt oameni nemulțumiți de faptul că au muncit o viață să-și facă locuințe care vor fi dărâmate pentru a se construi parcări), supraimpozitarea (Oradea are locuitori care plătesc impozite majorate cu 500% pentru că nu își renovează locuințele, deși renovarea nu depinde doar de ei), traficul în oraș în permanență gâtuit sau blocat (există părinți nevoiți să meargă cu copiii prin frig până la școală pentru că nu funcționează bine rețeaua de transport), disconfortul creat de veșnica renovare a rețelelor de termoficare (apa caldă vine uneori mai mult rece sau la 30 de minute de la momentul în care este deschis robinetul), prețul utilităților (apa caldă și încălzirea ajung în Oradea și la 700 de lei în unele luni din iarnă, fiind foarte puțin subvenționate, comparativ cu orașele din jur) și toate acestea în contextul celor mai mici salarii din Vestul țării, erodează imaginea bună a administrației publice locale.

Vasilică Ichimhttps://www.crisana.ro/
Vasilică Ichim are o vastă experiență jurnalistică, fiind în această branșă de peste 20 de ani. Publică pentru Crișana din anul 2012.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE