Oradea: De la Școala de Moașe, la prima parcare etajată din oraș. Una dintre instituţiile necesare unui oraş în creştere, cum era Oradea finalului de secol XIX, era Şcoala de Moaşe. Înfiinţată în anul 1873, ea pregătea personalul pentru maternitate şi a funcţionat, la început, într-o clădire aflată în partea sudică a actualului Parc Petőfi Sándor.
Pentru că spaţiul era impropriu, în 1881 s-a mutat într-o clădire cu etaj ridicată în capătul străzii József, în spatele fostei clădiri a Judecătoriei (demolată ulterior pentru a face loc Palatului de Justiţie).
Clădirea şi-a păstrat destinaţia sanitară
Imobilul a fost construit în urma unei colecte publice şi avea spaţii didactice, spălătorie, bucătărie, cameră de autopsie, birouri, cabină de portar. Existau 5 încăperi pentru paciente, dotate cu 18 paturi, care, la nevoie, puteau fi suplimentate cu încă 7. Director în timpul inaugurării noii şcoli a fost medicul Konrád Márk.
Citește și: Cum s-a transformat un castel ruină într-un Castel Viu. Experimentul Posmuș
În 1882, clădirea a fost extinsă cu o nouă secţie, dotată cu 10 paturi pentru maternitate, iar în 1896 a mai fost construit un corp, astfel încât numărul pacientelor internate simultan putea urca la aproape 60.
Clădirea şi-a menţinut destinaţia sanitară de-a lungul secolului XX, iar la începutul anilor 2000 aici a funcţionat Secţia de Boli infecţioase a Spitalului Judeţean.
Continuarea în Bihoreanul
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: ebihoreanul.ro)