Dezvoltare prin ştiinţă şi tehnologie | Bihoreanul

Data:

spot_img

Dezvoltare prin ştiinţă şi tehnologie, acesta este obiectivul urmărit prin crearea primului Parc Ştiinţific şi Tehnologic din judeţul Bihor.

Pentru ca industria locală să se dezvolte, Consiliul Judeţean Bihor şi Universitatea din Oradea s-au asociat pentru crearea primului Parc Ştiinţific şi Tehnologic din judeţ, un loc unde firmele vor putea face cercetare, pentru a-şi inova producţia.

Citește și Orașul din România care se încălzește cu energie geotermală. Proiectul a început din anii 1990

Cadru legislativ existent de peste 20 de ani

România are o lege care reglementează parcurile ştiinţifice şi tehnologice de peste 20 de ani, dar încă numără aceste structuri pe degete, majoritatea aflându-se în oraşele universitare mari.

Conform Ordonanţei 14/2002, parcul ştiinţific şi tehnologic este o zonă în cadrul căreia se desfăşoară activităţi de învăţământ, de cercetare, de transfer tehnologic al rezultatelor cercetării și valorificarea acestora prin activităţi economice”.

Într-un astfel de loc, care trebuie anume acreditat de Ministerul Cercetării, o universitate sau un institut de cercetare lucrează cot la cot cu companii private, pentru dezvoltare economico-socială prin ştiinţă şi tehnologie”.

La fel se va întâmpla şi în Parcul Ştiinţific şi Tehnologic (PST) Bihor, construit şi administrat de Consiliul Judeţean în colaborare cu Universitatea, prin intermediul unei firme special înfiinţate în acest scop, în care Consiliul Județean este acţionarul principal (97,7%), alături de UO (2,07%) şi ADLO (0,23%).

Citește și Prosumatorul de energie termică, un concept nou, ce ar putea schimba termoficarea în România | Interviu cu Sergei Faschevsky, Norsk Energi

Dezvoltare prin ştiinţă şi tehnologie. Inovare, nu producție

Este locul unde nu se face producţie, ci inovare. Parcul Ştiinţific şi Tehnologic Bihor va aduce locuri de muncă cu valoare adăugată”, spune rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, potrivit Bihoreanul.

Parcul Ştiinţific şi Tehnologic Bihor va funcţiona într-o clădire cu două etaje anume ridicată pe strada Ceyrat, lângă campusul Universităţii.

Construcţia a fost finalizată, dar dotarea este în derulare, toate făcându-se în cadrul unui proiect european, cu o valoare totală de 32,9 milioane lei (6,6 milioane euro), al celor doi parteneri. 

Continuarea în Bihoreanul 

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ebihoreanul.ro)

spot_imgspot_img
Adriana Totorean
Adriana Totorean
Adriana Cătălina Totorean a absolvit Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea, specializarea Filologie-Jurnalism, în anul 2007, iar în anii de liceu a scris pentru revistele şcolii. În 2010, a obţinut licenţa în Jurnalism la Universitatea din Oradea, cu o lucrare intitulată „Monografia Bihoreanului”. A urmat un masterat în „Drept civil şi procedură civilă”, la Facultatea de Drept a Universităţii din Oradea (2017). În 2008, a devenit redactor al săptămânalului Bihoreanul şi al portalului de ştiri www.eBihoreanul.ro. De asemenea, între anii 2009 şi 2011, a fost corespondent al agenţiei de ştiri Medifax. În redacţia Bihoreanul, este responsabilă de domeniile Educaţie şi Mediul înconjurător, pe care le-a acoperit constant cu seriozitate și profesionalism. Din anul 2010, coordonează și publicaţia bilunară de educaţie şi cultură ecologică Oradea noastră, care se distribuie împreună cu săptămânalul Bihoreanul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fundația lui Mihai Neșu primește, în premieră, susținere financiară de la CJ Bihor | Bihoreanul

Consilierii județeni din Bihor au aprobat acordarea unei alocații...

12 persoane reţinute în dosarul documentelor de identitate falsificate | Monitorul de Botoșani

Dosarul documentelor de identitate falsificate. 17 persoane sunt investigate...

Primarul Slatinei vrea alianță cu AUR în Consiliu Local | Reporter24

Primarul Slatinei, Mario De Mezzo, a reînnoit invitaţia către...