Oradea ieri, Oradea azi: Cum au apărut și cum s-au extins blocurile din oraș

Primii 10-15 ani după cel de-Al Doilea Război Mondial au fost de refacere şi reorganizare. În anii ’50, în Oradea au fost dezvoltate fabricile existente, s-au modernizat străzi şi au fost amenajate spaţii de învăţământ şi culturale.

Fugind de cooperativizarea agricolă, mulţi ţărani s-au mutat în oraş. Cum numărul locuinţelor era prea mic, statul a investit, în anii respectivi, în construirea de case şi apartamente, în diferite zone ale urbei.

Primele blocuri construite în Oradea după război au fost cele din bulevardul Decebal nr. 29, strada Principatelor Unite nr. 26-28 şi strada Republicii nr. 51, acesta din urmă după stilul sovietic al clădirilor din cvartale. Blocul, cu două etaje şi încălzire cu sobe, a fost prevăzut cu două intrări în curte, cu portaluri în formă de arc.

În aceeaşi perioadă, respectiv 1956-1957, au mai fost construite blocurile cu un etaj din strada Ecaterina Teodoroiu şi Louis Pasteur, în total circa 190 de apartamente destinate muncitorilor şi funcţionarilor.

Fiindcă numărul lor era tot insuficient, către finalul anilor ’50 au mai fost ridicate blocurile cu trei etaje de pe strada Magheru, iar pe actuala stradă mareşal Averescu au fost construite apartamente pentru miliţieni.

Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Salvamontistul argeșean Cornel Voicu a devenit campion național la rafting

Localitatea buzoiană Nehoiu a găzduit Dracula Race 2021 – R4 Rafting Euro Cup România, competiție ce a început sâmbătă dimineață cu proba de slalom,...

Centrul istoric al Alexandriei a devenit o ruină în așteptarea banilor europeni. Autoritățile acuză birocrația, oamenii acuză autoritățile

Centrul istoric al reședinței județului Teleorman arată de câțiva ani ca după bombardament. Pavajul e afectat serios, cârpelile de moment nu reușesc să acopere...

Pitești, încă o problemă!

La Interne se ține lanț problemele de imagine. Dacă scandalul public demite miniștri și actualul titular al portofoliului Internelor ar cam trebui să se...