Oradea își propune să vândă energie verde, obținută din 15.000 de panouri fotovoltaice

Data:

spot_img

Oradea își propune să vândă energie verde, obținută din 15.000 de panouri fotovoltaice, un proiect în premieră în România.

Municipiul Oradea a primit în primăvara acestui an finanțare europeană pentru realizarea unui amplu parc fotovoltaic, cu peste 15.000 de panouri și a intrat în luna decembrie a acestui an cu patru oferte pentru proiectarea și execuția proiectului.

Parcul va cuprinde o centrală electrică fotovoltaică, amplasată la marginea orașului, în jurul haldei pentru depozitarea deșeurilor municipale. Centrala va fi racordată la Sistemul Energetic Național, contribuind astfel la creșterea producției de electricitate provenită din surse regenerabile și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Oradea își propune să vândă energie verde. Este o premieră în România”

Vor fi montate 15.168 de panouri fotovoltaice monofaciale, având fiecare o putere instalată unitară de minimum 670 Wp, respectiv echipamentele electrice aferente – 48 de invertoare de 175 kW și 5 posturi de transformare ridicătoare de 1850 kVA.

În fiecare post pot fi conectate câte 10 invertoare în paralel. Panourile fotovoltaice vor fi amplasate pe structuri metalice de susținere speciale.

„Acest parc fotovoltaic are componentă de comercializare, respectiv va produce energie verde, ceea ce este o premieră în România, întrucât doar două proiecte de acest fel și două autorități publice locale au avut această inițiativă: Oradea și Brașov, astfel încât să valorifice cât mai bine potențialul de energie solară și să treacă într-o nouă etapă a dezvoltării”, a punctat ministrul Marcel Boloș.

Termenul de depunere a ofertelor pentru proiectarea și execuția parcului a expirat în noiembrie.  Ofertele depuse sunt următoarele:

1. Filiala de Întreținere și Servicii Energetice Electrica Serv – ofertant unic;

2. Asocierea formată din Global Technical System – lider de asociere și Eximprod Engineering – asociat, având ca subcontractant pe Igna Construct SRL și terț susținător pe SC Alpin Sun SRL;

3. Asocierea formată din Electro-Alfa International – lider de asociere, Servelect SRL – asociat 1 și General Me.el Electric – asociat 2;

4. Asocierea formată din Restart Energy One – lider de asociere și TQM Services – asociat.

Valoarea estimată a contractului este de 65,4. milioane de lei, fără TVA.

Citește și: Câmp fotovoltaic pe bloc, o treime de hectar în mijlocul orașului. Căldură și aer condiționat gratis

Sistem fotovoltaic pentru 6 clădiri publice

Șase clădiri publice fac obiectul părâoo a doua a proiectului, care presupune alimentarea acestora din surse verzi.

Este vorba despre Piața Rogerius – Centru de afaceri cu produse agroalimentare, Arena Antonio Alexe, Colegiul Economic Partenie Cosma, Liceul Sportiv Bihorul, Cantina de Ajutor Social și Sala Polivalentă.

Implementarea proiectului va aduce beneficii importante municipiului: reducerea consumului de energie electrică din surse convenționale, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2) precum și scăderea cheltuielilor de operare prin scăderea costurilor cu energia electrică la nivelul instituțiilor publice din Oradea.

Finanțarea proiectelor se realizează prin fonduri europene, acestea fiind implementate prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională.

Citește și: Revoluționarul care s-a întors din Italia pentru a monta panouri fotovoltaice în România

Uzinele de Apă vor avea propriile parcuri fotovoltaice

Tot anul acesta, trei proiecte importante ale Companiei de Apă Oradea au primit finanțare europeană. Unul dintre ele se referă la amenajarea unor parcuri fotovoltaice în incinta Stației de Epurare Oradea.

Astfel, energia obținută va fi furnizată în punctele de consum energetic din amplasamentele prevăzute în proiect.

Stației de Epurare Oradea
Stației de Epurare Oradea

Un alt proiect al companiei de Apă Oradea se referă la „Modernizarea sistemului de monitorizare a infrastructurii de apă”, prin montarea a 10.768 contoare inteligente de apă rece, care vor înlocui contoarele mecanice existente, achiziția de echipamente și software pentru digitalizarea activității, respectiv a unei platforme software MDM pentru colectarea, stocarea, integrarea şi managementul datelor înregistrate de contoare, capabilă să integreze până la 65.000 de contoare.

Al treilea proiect este cel de extinderea și reabilitare a sistemelor de transport, înmagazinare și distribuție a apei potabile, precum și creșterea gradului de conectare la sistemele centralizate de alimentare cu apă potabilă a populației, astfel încât să se asigure conformarea acestui domeniu la prevederile europene și naționale. Sunt extinse astfel rețelele de canalizare pentru 70 de străzi din Oradea. 

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Sprijinit cu un grant din partea Islandei, Liechtenstein și Norvegiei, prin granturile SEE 2014-2021, în cadrul proiectului “Energy literacy for an efficient and sustainable Romania. Transversal knowledge transfer and awareness raising between Romania and Norway. (ELES)”


transferenergy
transferenergy
spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Specialiști: Investițiile străine directe din turism majore nu depășesc milioane de euro

Autor: Raluca Nicolae Lipsa investițiilor străine în turism a survenit...

România, energia verde și microhidrocentralele

România, energia verde și microhidrocentralele. Țara noastră a început...