Oradea: peste 10 hectare de terenuri degradate au fost transformate în parcuri, pe bani europeni

Data:

spot_img

Perioada comunistă, urmată de tranziția spre democrație, a lăsat și în Oradea zone mari cu peisaje apocaliptice. Hale industriale ruginite, imobile părăsite, terenuri agricole pline de buruieni, zone degradate, în cartiere sau la periferie. Acestea au dat mereu impresia că Oradea arată ca Viena în centru, și precum orașul ucrainean Kramatorsk, grav afectat de luptele din 2014, la periferie. În ultimii ani, o bună parte din aceste zone au fost transformate în parcuri sau zone de relaxare în cadrul mai multor proiecte de reconversie urbană cu o valoare de aproximativ 7 milioane de euro.

Deși s-a lucrat în permanență la îmbunătățirea spațiilor verzi cu fondurile Primăriei Oradea, proiectele de anvergură au venit în 2018, folosind, ca în multe alte domenii, bani europeni. Proiectul de revitalizare urbană în Municipiul Oradea s-a derulat în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea  dezvoltării urbane durabile, proiect co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanțare încheiat cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Proiectul a fost împărțit în cinci subproiecte care au vizat amenajarea unor coridoare verzi în mai multe zone ale orașului

Trei coridoare verzi finalizate

Primele trei proiecte, cu o valoare totală de aproape 20 de milioane de lei, au fost finalizate până la sfârșitul anului trecut.

Lucrările la „Coridorul verde din strada Barcăului” au început în 2018 și au presupus amenajarea unei suprafețe de 38.000 de m.p. Terenul avea un caracter industrial și de depozitare – cu hale, silozuri, platforme, rampe de descărcare și construcții de birouri aferente, incluzînd o cale ferată industrială care deservea transportul de marfă în intravilan. Liniile ferate industriale din intravilanul municipiului Oradea au fost construite începând din 1882 pentru a deservi fabricile vremii, vagoanele de marfă fiind tractate de locomotive cu abur. De pe calea ferată, vagoanele erau trase pe străzi şi apoi împinse până în curţile întreprinderilor. Vechile linii au fost electrificate în 1906, odată cu construirea primelor linii de tramvai, iar apoi extinse. Căile ferate industriale au fost utilizate în Oradea până în anii  ’90, când vechile platforme industriale au încetat să mai funcţioneze, ori şi-au relocat activitatea. Până la începutul anilor 2000, de pe strada Clujului au dispărut, treptat, inclusiv liniile de tramvai, peisajul urban transformându-se radical.

Zonificarea terenului în noul proiect s-a făcut pe trei direcții: una pentru odihnă activă (sport, fitness), una pentru joacă și recreere (terenuri de joacă, peluze generoase cu o mare varietate de plante cu forme și dimensiuni diferite) și una pentru odihnă pasivă (plimbări, odihnă pe iarbă etc). Mobilierul urban a constat în bănci, pergole, mese cu scaune pentru șah, coșuri de gunoi, cișmele de apă potabilă și toalete publice. Au fost plantate aliniamente de arbori și amenajate suprafețe înierbate. Nu a fost uitat nici sistemul de irigații și iluminatul.

Al doilea proiect, „Amenajare coridor verde cartier Veteranilor” a presupus reconversia și reutilizarea unor terenuri degradate, aflate în proprietatea Municipiului Oradea, în suprafață de 8.654 m.p. La ieșirea din Oradea spre Arad, pe partea dreaptă, în zona blocurilor ANL, s-a dezvoltat un cartier în ultimii ani, zona Veteranilor. În mijlocul acestuia, pe un teren degradat de aproape 1 h.a., s-au efectuat lucrări de amenajare a unui parc. Amenajarea a presupus și extinderea rețelei de spații publice urbane în cartierul de locuințe și creșterea atractivității spațiului verde nou creat prin amenajarea a alte trei spații de relaxare dotate cu mese de ping-pong, mese de șah și echipamente de joacă pentru copii în suprafață de 116 m.p., plus asigurarea accesului persoanelor la infrastructura nou creată prin amenajarea unor alei care străbat parcul pe o suprafață de 476 m.p.

Al treilea proiect finalizat a fost „Coridorul verde str. Aurel Covaci – Cartierul Soarelui”. Lucrările au început aici pe 21 februarie 2020, au durat cinci luni și s-au desfășurat pe o suprafață de 31.217 m.p. S-au amenajat alei pietonale, zone de relaxare, facilități de agrement și sport, suprafețe verzi cu plantații de arbori și arbuști.

Zona de N-E a parcului a devenit zonă peisagistică, naturală, populată cu trei specii de copaci, grupați ordonat, oferind zone umbrite, dar și zone de pajiște însorită. În incinta parcului a fost amplasat un teren de baschet și o zonă dedicată șahului plus o pistă de alergare cu o lățime de 1,2 m., cu o suprafață totală de 781 m.p.

Pe lângă extinderea spațiului verde, au fost plantați 70 de arbori în cartierul Veteranilor, 256 în cartierul Soarelui și 353 pe Barcăului.

Alte două coridoare, în lucru

La ora actuală, în Oradea sunt în lucru alte două coridoare verzi, cu o valoare totală de puțin peste 15 milioane de lei, care vor fi finalizate anul acesta. Primul, „Coridorul verde din cartierul Grigorescu”, prevede amenajarea unei suprafețe totale de 28.229 m.p. Proiectul este împărțit în două zone distincte: o suprafață de 22.511 m.p. ce va oferi facilități pentru recreere activă și o zonă de recreere și odihnă pasivă în suprafață de 5.718 m.p., amenajată cu gazon și alei de acces.

Zona activă a coridorului verde prevede amenajarea unei piste de alergare, a unei piste de biciclete, realizată din covor asfaltic colorat, în suprafață de 1.018 m.p. Pista va fi amplasată în jurul parcului, înconjurând locurile de joacă (diferenţiate pe categorii de vârstă, finisate cu covor de cauciuc și zgură și dotate cu echipamente moderne), zona sportivă şi spaţiile de loisir.

Suprafaţa de joc va avea 800 m.p., va fi din gazon și va fi dotată cu gradene în formă de arc, pentru spectatori. De asemenea, vor fi  amplasate trei mese de tenis între Pârâul Adona, zona de loisir şi terenul de sport.

Zona verde în suprafaţă totală de 23.119 m.p. va fi gazonată și plantată cu 260 de arbori ornamentali din speciile mesteacăn, pin, tei, mai multe varietăți de arțar, salcie. Sistemul de irigație automatizat va asigura udarea peluzelor amenajate. Pentru realizarea iluminatului public, în zona coridorului verde se vor monta 68 de stâlpi de iluminat.

La al doilea coridor verde, cel de pe strada Ion Bogdan, lucrările vizează o suprafață de 14.172 mp. Terenul a fost preluat de municipiul Oradea de la Autoritatea Naţională Fitosanitară, prin Hotărâre de Guvern. În 2020 (martie) au fost dezafectate construcțiile existente pe amplasament (magazie de pesticide, şopron metalic, garaj și chioșc metalic). Intervențiile propuse aici vizează asigurarea circulației pietonale, accesul bicicliştilor şi amenajarea unui scuar. Conform proiectului, aleile pietonale vor avea o lățime de 1,5 m și o suprafață de 1.674 m.p., vor fi realizate din mixturi asfaltice și vor fi utilate cu mobilier urban. Se va construi și o pistă de biciclete cu o lățime de 2,0 m și o suprafață totală de 652 m.p. În zona pinilor din partea de nord-est a parcului se va amenaja o zonă de loisir, finisată cu piatră sau zgură. Aleile și platformele vor fi din dale și lespezi de piatră, în suprafață de 638 m.p., și vor face trecerea către circulația pietonală, respectiv pista de biciclete. În partea centrală a parcului, între pajiştea din nordul amplasamentului și locul de joacă pentru copii, va fi amplasată o pergolă din lemn. Locul de joacă va fi finisat cu un covor de cauciuc de 612 m.p. și dotat cu echipamente de joacă, diferențiate pe categorii de vârstă. Zona verde, în suprafață de 9.752 m.p., va fi gazonată și plantată cu 185 de arbori ornamentali: mesteacăn, tei, mai multe varietăți de arțar.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Crișana în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Vasilică Ichim
Vasilică Ichimhttps://www.crisana.ro/
Vasilică Ichim are o vastă experiență jurnalistică, fiind în această branșă de peste 20 de ani. Publică pentru Crișana din anul 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Noul Cod Silvic, adoptat de Parlament

Noul Cod Silvic a fost adoptat marți în Ședința...

Republica Moldova, pregătită să reziste în fața ultimului atac rusesc | Deutsche Welle

Criza energetică este inevitabilă în Republica Moldova după revelion....

TermeneAI: Creșterea afacerii cu 27% în 2024, susținută de tehnologiile inteligenței artificiale

Termene.ro, compania care a devenit un lider recunoscut în...