Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni seara, că discuţiile din cadrul coaliţiei guvernamentale privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie vor continua până la găsirea unei soluţii consensuale.
„Continuăm discuţiile pe această temă. Toate formaţiunile politice sunt hotărâte să desfiinţeze secţia specială. Urmează să cădem asupra unei formule consensuale cu privire la forma în care desfiinţăm SIIJ.Continuăm să căutăm o soluţie consensuală cu privire la desfiinţarea secţiei speciale”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban.
Potrivit acestuia, nu s-a discutat despre varianta ordonanţei de urgenţă sau a asumării răspunderii pe acest subiect.
„S-au căutat formule. Continuă discuţiile. Există acea diferenţă dată de un amendament care este formulat de UDMR”, a adăugat Ludovic Orban.
Acesta a mai spus că şedinţa coaliţiei a avut loc la Guvern la solicitarea specială a preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, arătând că următoarea reuniune va avea loc la Senat.
„UDMR a preluat astăzi secretariatul tehnic al coaliţiei şi asta a fost cererea preşedintelui UDMR. Atât timp cât au fost de acord colegii mei Dan Barna şi Florin Cîţu să ţinem şedinţa aici la Guvern, am fost şi eu de acord. Nu contează unde ţinem. Următoarea şedinţă va fi la Senat”, a subliniat președintele Camerei Deputaților.
În ultimele discuții din coaliție, liderii Uniunii au cerut partenerilor de guvernare să impună în comisie forma guvernului, iar în aceste condiții va vota pentru în Parlament.
„Eu nu văd niciun blocaj. Avem un singur vot şi eu vorbesc despre un amendament care spune că magistraţii vor fi anchetaţi de o secţie existentă, nu se desfiinţează nimic, nu se înfiinţează nimic, este o secţie existentă în cadrul Parchetului General – secţia de urmărire penală şi criminalistică, propunerea noastră este să nu repetăm greşelile trecutului, să nu facem o altă greşeală, o altă secţie, magistraţii să fie anchetaţi de această secţie.Sigur, în Comisia juridică se poate trece acest amendament sau nu. În cazul în care trece de Comisia juridică, se supune votului plenului Senatului. Dacă pică, noi vom susţine varianta Guvernului. Dacă trece, atunci se va face sigur o altă procedură, fiindcă vorbim de o problemă de bicameralism. În rest, nu există niciun blocaj, suntem pentru desfiinţarea SIIJ-ului şi am cerut să fie convocat Senatul cât mai repede”, a conchis Kelemen Hunor.