Preşedintele PNL, Ludovic Orban, susține că „la sfârşitul lui septembrie, începutul lui octombrie”, va fi aprobat şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, subliniind că acesta „nu are nicio legătură” cu reformele în justiţie.
„Obiectivul nostru este ca PNRR, chiar dacă nu este aprobat şi nu suntem între primele 16 ţări, să fie un instrument de dezvoltare a României, să nu fie, în niciun caz, un eşec. Negocierile continuă, sunt convins că la sfârşitul lui septembrie, începutul lui octombrie, va fi aprobat.
Problema e să pregătim implementarea lui cât mai rapidă, prin simplificarea procedurilor, prin crearea rapidă a mecanismului instituţional de implementare, prin acordarea către autorităţile locale care au viteza de implementare a proiectelor a cât mai multor tipuri de proiecte pe care le pot derula pe tipurile de finanţări care există în PNRR.
Şi am convingerea că pentru noi, PNRR reprezintă o oportunitate uriaşă pe care o vom fructifica în beneficiul României,” a declarat președintele PNL, Ludovic Orban.
Întrebat despre posibilitatea ca ministrul responsabil cu fondurile europene, Cristian Ghinea, să propună condiţionare PNRR de implementarea reformelor în justiţie, liderul liberalilor a răspuns: „Nu înţeleg ce treabă are domnul Ghinea cu reformele în justiţie”.
„De altfel, desfiinţarea SIIJ-ului a trecut de Camera Deputaţilor, sigur, trebuie să convenim asupra unei forme finale care să fie votată, pentru că se votează în Parlament, nu se poate emite ordonanţă de urgenţă, şi dacă nu sunt de acord toţi partenerii de coaliţie nu face majoritatea, vom găsi o soluţie.
În ceea ce priveşte legile justiţiei, ele sunt într-un stadiu avansat de negociere, în ceea ce priveşte propunerile de modificare ale Codului penal, deja sunt lansate în transparenţă şi ele deja au fost discutate, se fac paşi serioşi, dar nu au nicio legătură cu PNRR. E o găselniţă, nu a existat niciodată nicio legătură între PNRR şi reformele în justiţie „, a adăugat Ludovic Orban.
În schimb, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Cristian Ghinea (USR PLUS) a propus condiţionalităţi în negocierile cu Comisia Europeană, dat fiind că PNRR funcționează în sine ca un program dedicat reformelor făcute de statele membre în diferite domenii. Ar fi o mutare de șah la PNL, care s-a opus în țară pe toate căile alături de UDMR la orice reformă din justiție referitoare la adoptarea noilor Coduri, desființarea Secției Speciale, repararea legilor justiției sau reformarea Inspecției.