Ordinul Arhitecţilor susține că Hanul Trei Sarmale din Iași, demolat fără aviz, trebuie refăcut după proiectul din urmă cu 50 de ani

Data:

Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Iaşi, arată că hanul trebuie reconstruit după proiectul semnat de arhitectul Ilie Costinescu, cu reproducerea tuturor detaliilor şi protejarea oricăror lucrări subterane istorice şi a beciului existente, arată într-un punct de vedere trimis ieri presei.

„Irecuperabil, Hanul Trei Sarmale şi-a abandonat drumeţii dintr-o lacună legală, făcând parte dintr-o categorie de lucrări ce nu au fost niciodată protejate de o legislaţie a patrimoniului construit, fiind demolat abuziv fără obţinerea de către actualul proprietar a niciunei autorizaţii legale”, precizează OAR Iaşi.

Arhitecţii spun că, chiar dacă hanul istoric a dispărut în urma intervenţiei din anul 1970, noua construcţie edificată după proiectul lui Ilie Costinescu „a devenit un liant al detaliilor de arhitectură şi al tradiţiilor legate de bucătăria moldovenească, revigorând un simbol al acelui loc puternic încărcat de o istorie a tuturor personalităţilor care au călcat pragul vechii construcţii”, se arată în punctul de vedere al OAR Iaşi.

Proprietarul Hanului Trei Sarmale a demolat clădirea fără a avea o autorizaţie din partea Primăriei Iaşi şi fără a respecta norme de siguranţă în astfel de situaţii, titrează ZIARUL DE IAȘI.

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mediocritatea liderilor politici | Revista22

Mediocritatea liderilor politici români din ultimul deceniu a dus...

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: Până acum o săptămână eram un om respectat

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: „până acum o săptămână eram...

Noi achiziții pentru creșterea securității României | Monitorul de Cluj

Noi achiziții pentru creșterea securității României, în contextul creșterii...