Ordonanța austerității ar putea lovi teatrele şi muzeele

Data:

spot_img

Ordonanța austerității ar putea lovi teatrele şi muzeele. Disperarea guvernanților de a astupa gaura de la buget de 30 de miliarde de lei, pe care tot ei au „păstorit-o” în acești ultimi ani, a dus la proiectul Ordonanței austerității 2023, care ar pune pe butuci mii de instituții și unități publice, multe dintre ele esențiale.

În mare, proiectul ordonanței de urgență pritocite de „mințile luminate” de la guvern prevede eliminarea din schemele de personal a 200.000 de posturi vacante și reorganizarea, prin desființare sau comasare, de la 1 ianuarie 2024, a unităților ce nu îndeplinesc concomitent următoarele două condiții: peste 50 de posturi aprobate și efectiv ocupate; activitățile desfășurate nu se suprapun peste sau sunt similare cu alte activități desfășurate de alte instituții publice. Instituțiile care nu îndeplinesc aceste principii vor fi desființate sau comasate sau își pierd personalitatea juridică, fiind integrate în instituții ale administrației locale ori centrale. Ulterior, în instituțiile la care au fost atașate urmează să se aplice o reducere cu 15% a personalului și a cheltuielilor de funcționare.

Reorganizarea va face ravagii în Cultură

Cultura este unul dintre domeniile cele mai afectate, conform datelor făcute publice de Rețeaua Muzeelor, existând riscul să dispară cel puțin 37 de teatre, 42 de biblioteci, 48 de muzee și 166 de așezăminte culturale. În Galați, lovite puternic de această ordonanță  de austeritate vor fi, la o primă strigare, teatrele „Fani Tardini”, „Gulliver” și „Nae Leonard”, Muzeul de Artă Vizuală și cel de Istorie. Posibil și unele cluburi sportive, dar și bibliotecile comunale, aflate în subordinea UAT-urilor.

Citește și Autostrada Sibiu – Făgăraș: s-a semnat contractul pentru proiectarea și execuția lotulului 3

„O lege care ne aruncă înapoi cu 15 ani”

„Conform proiectului de OUG, pe noi ne comasează cu Teatrul «Gulliver», care își va pierde iar patrimoniul, identitatea, istoria. Se va face din nou o struțo-cămilă, ca în 2008, pe vremea lui Boc”, ne-a spus Florin Toma, managerul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

„După ce s-a întâmplat atunci, în 2008-2010, actualul primar a avut disponibilitatea și înțelegerea să se revină la soluția consacrată: Teatrul Dramatic și «Gulliver» să redevină instituții separate, de sine stătătoare. Singura problemă rămasă este cea a spațiului, dar aceasta se va rezolva în următorii doi ani. Sediul Dramaticului va intra, probabil în toamnă, în renovare prin PNRR, iar «Gulliver» va avea un nou sediu, la fostul Cinematograf «Țiglina». Din 2018 până în 2025, atât ne ia să revenim la normalitate, dar acum a venit acest proiect de ordonanță care ne obligă să ne comasăm și apoi să dăm afară 15% din personal. Practic, legea ne aruncă înapoi în 2008 și ne reduce drastic și bugetele. La Miercurea Ciuc, de exemplu, din 42 de milioane de lei pentru cultură, sport și confesiuni, se vor mai da numai 10 milioane de lei, conform proiectului. Noi vom rămâne la un sfert din buget.

Știm cu toții foarte clar că zona culturală este oricum mult subbugetată, așa că majoritatea instituțiilor de cultură o să ajungem să plătim întreținere la niște clădiri și atât”, ne-a mai spus managerul Teatrului Dramatic gălățean.

Primul așezământ de cultură din Galați, în pericol să dispară

La ora actuală, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” are 82 de posturi, din care 76 sunt ocupate. Teatrul „Gulliver” are „numai” 42 de posturi, motiv pentru guvernanți să-l comaseze dintr-un condei.

„Se face o mare greșeală, ca să fiu elegant. Nu așa se fac economiile care se doresc”, ne-a spus directorul Teatrului pentru Copii și Tineret „Gulliver” Galați, Eduard Șișu. „Se strică un efort făcut acum cinci ani, când s-a reparat o altă prostie. Pe noi, atunci, ne-a desființat juridic, a fost o mare nedreptate și acum se întâmplă din nou. Toate erau pe făgașul normal începând din 2018, urma să avem din nou un sediu propriu, la fostul Cinema «Țiglina», dar acum a apărut acest proiect de ordonanță care este cu atât mai nedrept, cu cât noi am fost primul așezământ de cultură în funcțiune din Galați, fondat în octombrie 1952. Am aniversat anul trecut 70 de ani. Teatrul «Gulliver» se adresează comunității, în primul rând copiilor. Alături de profesori, suntem la baza educației oamenilor. Dispariția Teatrului «Gulliver» prin comasare ar fi un șoc prea mare, atât pentru noi, cât și pentru cei cărora ne adresăm”, a încheiat Eduard Șișu. Articolul complet poate fi citit în Viața Liberă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Viața Liberă
Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Dramaturgie la superlativ la…Teatrul Dramaturgilor

Absolut întâmplător, pentru că, de principiu, și am și...

Alba Iulia celebrează Ziua Națională cu festivități dedicate Marii Uniri

Alba Iulia celebrează Ziua Națională cu ceremonii dedicate Marii...