Organizațiile europene și internaționale care apără libertatea presei sunt consternate de închiderea bruscă a anchetei privind campania de denigrare împotriva jurnalistei Emilia Șercan

Data:

spot_img

Organizațiile europene și internaționale care apără libertatea presei sunt consternate de închiderea bruscă a anchetei privind campania de denigrare împotriva jurnalistei Emilia Șercan. Fără să ancheteze cu atenție și până la capăt faptele, procurorul de caz decide că divulgarea probelor penale deținute de poliție și publicarea fotografiilor private furate în cazul Emiliei Șercan nu constituie infracțiuni.

Jurnaliștii și organizațiile care apără libertatea presei și-au exprimat astăzi consternarea față de decizia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București de a închide ancheta privind campania de denigrare împotriva jurnalistei Emilia Șercan.

Astfel, procurorul a pronunțat decizia extraordinară că „infracțiunile” reclamate, inclusiv publicarea fotografiilor private furate și presupusa divulgare a probelor deținute de poliție, „nu au fost prevăzute de legea penală”.

Cineva din poliție a scurs informațiile

Această decizie vine la douăzeci de luni după ce Șercan a depus, în februarie 2022, o primă plângere la poliție cu privire la faptul că fotografiile sale personale fuseseră furate și postate pe site-uri pentru adulți.

La câteva ore de la depunerea plângerii, probele furnizate de Șercan poliției au fost postate pe un site media din Republica Moldova, ceea ce sugerează, în mod temeinic, că cineva din poliție a scurs informațiile.

Pe 26 octombrie, în așteptarea probabilei închideri a anchetei, organizațiile semnatare au făcut apel la Procurorul General, Alex Florin Florența, cerând ca ancheta să fie menținută deschisă și transferată la o nouă echipă aflată sub coordonarea acestuia.

Indicau o încercare deliberată de a submina ancheta și de a proteja autorii infracțiunilor

Scrisoarea a subliniat șirul lung de eșecuri și încălcări clare de procedură din ancheta inițială, care indicau o încercare deliberată de a submina ancheta și de a proteja autorii infracțiunilor.

Campania de denigrare împotriva Emiliei Șercan a început după ce aceasta a publicat, în ianuarie 2022, dezvăluiri că Nicolae Ciucă, actualmente președintele Senatului României, pe atunci prim-ministru, și-a plagiat teza de doctorat.

Citește și: Stelian Ion: Inspecția Judiciară s-a compromis definitiv prin abuzurile săvârșite. Se impune reformarea din temelii a IJ, dar și a CSM în ansamblu

Sprijinim efortul Emiliei Șercan de a contesta aceasta decizie nedreaptă

Decizia de ieri a Parchetului are un impact atât asupra Emiliei Șercan, cât și asupra tuturor jurnaliștilor români care încearcă să tragă la răspundere puterea politică.

Suntem alături de Emilia Șercan în demersul său pentru dreptate și sprijinim efortul ei de a contesta aceasta decizie nedreaptă.

Semnatari

Institutul Internațional de Presă (IPI)

ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ)

Centrul European pentru Presă și Libertatea Media (ECPMF)

Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ)

Free Press Unlimited

Fundația Daphne Caruana Galizia

OBC Transeuropa (OBCT)

Reporteri fără Frontiere (RSF)

Comunicatul original, în engleză, aici.

Justiţia română îşi sacrifică credibilitatea şi independenţa

De asemenea, ActiveWatch a publicat ieri, 6 noiembrie, un comunicat de presă în care își exprimă îngrijorarea că, prin eșecul investigării acestor fapte, justiţia română îşi sacrifică credibilitatea şi independenţa pentru a servi interesele unor actori politici şi ale unor instituţii de forţă ale statului. Puteți citi comunicatul aici.

Preluare ActiveWatch!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(SURSA FOTO: Facebook / Emilia Șercan)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
2 COMENTARII
  1. „… scurs informatii…”___–-___asta este Romania fanariota, un alt exemplu, chiar o judecatoare (in arest-excelent!) scurgea informatii utile marilor vanzatori de droguri, problema este ca NU are cine sa puna ordine in aceasta tara, cele doua mari lepre-iohan si avocata poporului- sunt doar 2 capusi care abia asteapta sa treaca la pensie speciala…Practic , in acest caz, chiar si procurorii cazului trebuie eliberati din functii, insa nu se va intampla, ES trebuiA sa se adreseze-de mult- organismelor suprastatale, asa cum i-am si spus , o saptamana( sau doua) in urma, la un alt articol, pe acest site…As cere populatiei-mai ales din capitala- sa organizeze demonstratii, dar -ca deobicei- ar fi pierdere de timp, romanii merg pe idea ” sa se descurce fiecare cum poate”, mai rar o natie cu asa lipsa de solidaritate sociala… dar nici „rasplata” NU se va lasa prea mult asteptata…

  2. iar aceasta in timp ce mafiotul sef, realmente, distruge poporul roman, furandu-i -LUNAR- milioane de euro, incat mortalitatea in Romania este mai mare decat in Ukraina, stat aflat in stare de razboi:”Anchetă Recorder. Cât costă zborurile lui Klaus Iohannis, singurul președinte din UE care folosește avioane private de lux ” 1,2 milioane EURO , vizita din America de Sud….85 MII euro, spre londra, …presedintele Estoniei , O MIE SAPTE SUTE euro, spre Londra…”///2-România are o rată de mortalitate mai mare decât Ucraina. Date alarmante de la CIA
    (Alina Toma Marti, 07 Noiembrie 2023, ora 18:16)România are o rată negativă de creștere a populației. Un raport al CIA publicat pe site-ul oficial arată că țara noastră are, în 2023, a treia cea mai mare mortalitate din lume, peste țări precum Ucraina, Siria sau Libia …”___–-___Lucrurile sunt extrem de clare, individul, plus ciuca, helving, avocata poporului, rafila si inca vreo 10-20 de indivizi de la varf, ar trebui inculpati si executati in public, pentru genocid sistemic…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Negrilă de la Olt, lăsat fără atribuții după ce a fost pus sub acuzare

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)...

Indexul Statului de Drept. Poziția ocupată de România în clasamentul mondial

Indexul Statului de Drept. Poziția ocupată de România în...

Dosarul lui Uncheașu, „îngropat” de procurori de dragul părinților judecători din Craiova

Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara a clasat un...