Astra Film refuză solicitarea Arhiepiscopiei Sibiului de a scoate din festival filmul „Arsenie. Viața de apoi”

Data:

spot_img

Astra Film refuză solicitarea Arhiepiscopiei Sibiului de a scoate din festival filmul „Arsenie. Viața de apoi”. Organizatorii au precizat că vor difuza documentarul realizat de Alexandru Solomon, despre părintele Arsenie Boca, motivând că nu doresc să facă cenzură.

Reacția vine după ce Arhiepiscopia Sibiului a solicitat public ca acest film să nu fie proiectat în perioada festivalului, care va avea loc la mijlocul lui octombrie

„În atenţia celor care solicită ca filmul ‘Arsenie. Viaţa de apoi’, de Alexandru Solomon, să fie retras din cadrul festivalului Astra Film 2023. Astra Film Festival are o istorie de 30 de ani, în care libertatea de exprimare a fost mereu un principiu de bază.

Astra Film Festival nu a cenzurat niciodată vreun punct de vedere, cu atât mai puţin vreun film din selecţia festivalului. Acesta este un principiu nenegociabil. Credem cu tărie într-o societate deschisă în care se poate discuta liber despre orice.

Cererea de a scoate un film din festival, de a-l opri de la distribuire, înseamnă cenzură, este neconstituţională (vezi Art. 29, referitor la libertatea conştiinţei şi Art. 30, referitor la libertatea de exprimare) şi, nu în ultimă instanţă, atentează la dreptul şi libertatea publicului de a viziona un film”, au transmis marţi, organizatorii AFF.

Astra Film Festival anunţă că i-a invitat pe reprezentanţii Mitropoliei Ardealului la proiecţia filmului

„Astra Film Festival respectă inclusiv punctul de vedere al celor care critică filmul ‘Arsenie. Viaţa de apoi’. Oricine are dreptul să critice orice, inclusiv un film din selecţia festivalului. De aceea, fiecare film din programul AFF este urmat de dialoguri între realizatori şi public. De aceea vom organiza o dezbatere şi după proiecţia acestui film, la care am invitat să participe inclusiv reprezentanţi ai Mitropoliei Ardealului”, mai precizează reprezentanții festivalului.

AFF reaminteşte că în urmă cu un deceniu a prezentat un alt film despre Arsenie Boca, realizat de Nicolae Mărgineanu.

„Dând dovadă de deschidere totală şi respectând cu stricteţe libertatea de exprimare, Astra Film Festival nu a atentat niciodată şi nu nici nu va atenta vreodată la valorile Bisericii Ortodoxe Române.

În urma cu 10 ani, am prezentat un alt film despre Arsenie Boca, realizat de Nicolae Mărgineanu, având o perspectivă şi o abordare diferită, o producţie care a avut un succes extraordinar”, spun cei de la AFF.

Citește și: Aplicația „Iar miroase” a obligat statul, prin 11.000 de sesizări, să acționeze împotriva mirosului de la gropile de gunoi

Organizatorii AFF fac apel la „înţelepciune” şi doresc ca să nu se ajungă la „un scandal public”.

„Constatăm că deja lucrurile escaladează excesiv în jurul acestei teme, ceea ce poate genera o situaţie în care evaluarea filmului nu va mai avea legătură cu ceea ce a realizat regizorul; va fi doar un scandal public. Iar acest lucru nu este în interesul niciunui om responsabil. Facem apel la înţelepciune.

Pentru noi, AFF2023 este o ediţie aniversară şi facem cu atât mai mult acest apel. Să nu uităm că trăim în oraşul culturii, al pluralismului etnic şi religios, al pluralismului de creaţie şi interpretare. Toate acestea sunt posibile tocmai din respect pentru diferenţele de interpretare şi în respect pentru libertatea de exprimare, de credinţă şi de creaţie artistică”, au arătat cei de la AFF.

Citește și: România vrea să cumpere 32 de avioane militare F-35 cu 6,5 miliarde de dolari

De ce s-a supărat Arhiepiscopia Sibiului

Arhiepiscopia Sibiului a criticat dur documentarul lui Alexandru Solomon, într-o Scrisoare deschisă comunicată luni seara pe site-ul Mitropoliei Ardealului, şi acuză că „filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor şi valorile lui spirituale. Viaţa părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare şi jignire a mii şi mii de credincioşi ai Bisericii Ortodoxe”.

„Domnule director al Festivalului Astra Film, solicităm prin această scrisoare deschisă ca proiecţia acestui film să nu fie permisă în judeţul nostru, deoarece:

  • demersul artistic pe care acest film îl propune nu este unul sincer, căci în spatele unei lamentabile arte cinematografice există un mesaj vădit discriminator şi jignitor.
  • Autorul se declară încă din debutul filmului sufocat de prezenţa Bisericii Ortodoxe în spaţiul public şi îşi propune în pseudo-documentarul său să o denigreze, atacând personalitatea părintelui Arsenie. („Prin 2018 am simţit că mă sufoc; prezenţa Bisericii era peste tot în viaţa publică, şi emblema acestei influenţe era un călugăr chipeş, Arsenie Boca.” – min. 01:10). Î
  • ntr-un mod cu totul nesincer a fost obţinută şi aprobarea din partea Arhiepiscopiei Sibiului de a filma la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, stipulându-se în cererea adresată nouă că se doreşte „realizarea unui film documentar despre viaţa Părintelui Arsenie Boca….”, realizatorii fiind „însoţiţi la filmare de circa 20 de pelerini (aceste persoane sunt alese de către noi, sunt enoriaşi care merg la pelerinaje în toată ţara)’.
  • Realitatea prezentată pe peliculă este cu totul diferită: filmul nu este documentar, ci o parodie ieftină în care pretinşii pelerini defăimează prin cuvinte şi atitudini atât locurile acelea, cât şi actul de pelerinaj în sine la mormântul părintelui Arsenie”, se arată în scrisoarea preoţilor sibieni.

Arhiepiscopia Sibiului insistă că „viaţa părintelui Arsenie este grosolan şi jignitor bagatelizată: un personaj care îl reprezintă pe Părintele Arsenie îşi permite să fumeze îmbrăcat în haină monahală arătând pe tot parcursul filmului prin gesturi, atitudini şi cuvinte explicit ura şi antipatia faţă de personalitatea marelui duhovnic”

Mitropolia Ardealului a propus canonizarea părintelui Arsenie Boca, încă din 2019, iar mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, a declarat încă din 2014, într-un interviu acordat Agerpres, că „ar fi cel mai fericit om din lume să poată să semneze şi el pe actul de canonizare”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Arsenie. Viața de apoi / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rocada Postbaroc – Dialog între Baroc şi Postbaroc, la Muzeul Naţional de Artă Timişoara

Muzeul Naţional de Artă Timişoara (MNArT) creează un eveniment...

Lasconi, un fel de Reagan mioritic? | Deutsche Welle

Elena Lasconi, 52 de ani, se arată foarte sigură...

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Prima ediție a festivalului Mini TIFF. Premiere de filme și ateliere pentru copii și adolescenți

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prima ediție...