Emoții pentru primarul din Baia Mare. Cherecheș așteaptă o prima sentință după ce a fost prins cu mita în buzunar

Data:

Tribunalul Cluj ar trebui să pronunțe astăzi o primă sentință în dosarul în care primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș este acuzat de luare de mită. Potrivit portalului instanțelor de judecată, astăzi ar fi a treia amânare de pronunțare în acest dosar care se judecă pe fond de mai bine de 5 ani.

În acest timp, Cherecheș a recuzat un judecător și a schimbat două instanțe. Într-un final, cazul a ajuns la judecătorul Mihai Ștefan Ghica. La ultimul termen de judecată, Cherecheș a dat o declarație de 12 ore care s-a întins pe parcursul a două zile.

Conform clujust.ro, în aprilie, primarul din Baia Mare a spus în fața instanței că în ziua în care a fost reținut, în aprilie 2016, în timp ce era adus cu mașina DNA și s-a oprit la o benzinărie, un procuror i-ar fi cerut să-i denunțe pe Elena Udrea și Gabriel Oprea, iar el va scăpa de dosar. Acest lucru l-a înfuriat pe procurorul de ședință care a cerut judecătorului să-l oprească pe inculpat.

Instanța a rămas în pronunțare, urmând să stabilească sentința și o dată cu ea să publice și motivarea.

Acuzațiile procurorilor

Potrivit DNA, în perioada martie 2015 – septembrie 2015, Cătălin Cherecheș, în calitate de primar al municipiului Baia Mare și ordonator principal de credite pentru susținerea financiară a Asociației Club Sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare și implicit pentru eliberarea sumelor de bani alocate de Consiliul local în acest sens, a pretins și primit de la o persoană din conducerea clubului, atât în mod direct cât și prin intermediar, suma totală de 70.000 lei.

De asemenea, în perioada imediat următoare, Cherecheș Cătălin, pentru a propune Consiliului local al municipiului Baia Mare susținerea financiară a clubului de fotbal cu suma de 1.000.000 lei/1.200.000 lei, a pretins denunțătorului să cesioneze pe numele unei anumite persoane o societate comercială, operațiune care nu s-a mai finalizat.

La data de 14 aprilie 2016, edilul i-a solicitat denunțătorului suma de 400.000 lei, bani ce reprezentau mai mult de jumătate din sponsorizarea pe care o firmă o făcuse anterior clubului.

Prins în flagrant cu 25.000 de lei în buzunar

În legătură cu modalitatea de remitere a sumei de bani pretinse, la data de 22 aprilie 2016, Cherecheș i-a transmis denunțătorului să nu scoată din bancă decât sume cuprinse între 10.000 și 30.000 lei, lucru cu care acesta din urmă s-a conformat. În același context, la data de 26 aprilie 2016, procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, asupra lui Cherecheș fiind găsită suma de 25.000 lei.

Anterior, la data de 25 aprilie 2016, la solicitarea primarului, din aceeași sumă pretinsă cu titlu de mită, denunțătorul a remis unui apropiat al primarului suma de 5.000 euro în contul unei datorii.

Denunțătorul în acest caz este Cristian Șpan, fost președinte al FCM Baia Mare.

Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Cherecheș Cătălin.

Al doilea dosar

Acesta nu este singurul dosar penal al edilului. În septembrie 2018, DNA anunța că în cursul anului 2013, primarul Cherecheș Cătălin a pretins, a acceptat și a primit de la oamenii de la câțiva oameni de afaceri diverse sume de bani în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu.

Concret, pentru eliberarea unei autorizații de acces a autovehiculelor de mare tonaj pe raza Municipiului Baia Mare, Cherecheș Cătălin a primit de la inculpatul Wermelinger Marco (ajutat de inculpatul Trifa Nicolae Dan care a intermediat printre altele și discuțiile cu edilul) 150.000 USD.

Această sumă de bani a fost disimulată de Wermelinger Marco în două contracte de sponsorizare, unul în valoare de 60.000 USD încheiat cu Primăria municipiului Baia Mare și unul în valoare de 90.000 USD încheiat cu Handbal Club Municipal Baia Mare-Secția de fete. Ulterior, din această ultimă sumă de bani, 50.000 lei, au fost virați în contul unei societăți controlată de edil în baza unui contract privind derularea de campanii de comunicare multimedia.

În aceeași perioadă, tot pentru eliberarea unei autorizații de acces a autovehiculelor de mare tonaj pe raza Municipiului Baia Mare, Cherecheș a pretins de la inculpații Mihai Doru Adrian și Mihai Sorinel o sumă de peste 10.000 lei și a acceptat de la aceștia suma de 12.000 lei, ce urma să fie disimulată tot sub forma unui contract de sponsorizare încheiat cu Handbal Club Municipal Baia Mare – Secția de fete. În plus, în cursul anului 2012, în contextul campaniei electorale pentru alegerile locale, Cherecheș a oferit unei persoane, președinte al filialei județene a unui partid politic, sumele de 17.000 euro și 5.000 lei în scopul determinării simpatizanților acelei formațiuni politice să îl voteze pentru funcția pentru care candida, respectiv cea de primar al municipiului Baia Mare.

Probe anulate de judecătorii clujeni

Acest proces are un traseu interesant. Pe 23 februarie 2021, Tribunalul Maramureș stabilește în procedură de Cameră preliminară că actele dosarului au fost întocmite corect și că procesul poate să înceapă pe fond, rechizitoriul fiind întocmit legal. Cherecheș a contestat decizia și, pe 9 iulie 2021, Curtea de Apel Cluj, anulează mare parte din probele procurorilor și retrimite dosarul la DNA. Astfel, au fost anulate și îndepărtate de la dosar toate interceptările audio-video, judecătorul invocând o decizie a Curții Constituționale. „Potrivit deciziei nr. 302/2017 a Curţii Constituţionale, constată nulitatea absolută a punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică încuviinţate, respectiv prelungite în dosarul nr. 12/P/2013 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, având ca obiect interceptarea şi înregistrarea convorbirilor şi comunicărilor telefonice, respectiv interceptarea şi înregistrarea audio şi video a convorbirilor şi comunicărilor purtate în mediul ambiental. Exclude din materialul probator al dosarului penal nr. 12/P/2013 al DNA toate procesele – verbale de consemnare a rezultatelor activităţilor de supraveghere tehnică menţionate, aflate în dosarul de urmărire penală – vol. IX şi vol. X (mai puţin filele 363 – 366 ale vol. X), Dispune înlăturarea din materialul probator a înscrisurilor aflate la filele 292 – 362 din vol. X dosar urmărire penală. În conformitate cu Decizia nr. 22/2018 a Curţii Constituţionale, dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporţilor optici care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică. Constată neregularitatea rechizitoriului emis în 19.09.2018 în dosarul penal nr. 12/P/2013 al DNA numai în ce priveşte menţiunile şi referirile la mijloacele de probă nule conform prezentei încheieri. Dispune eliminarea tuturor menţiunilor şi referirilor la mijloacele de probă nule, din rechizitoriul emis în 19.09.2018 în dosarul penal nr. 12/P/2013 al DNA Cluj. Măsurile vor fi aduse la îndeplinire de către Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj. Trimite dosarul penal nr. 13/P/2013 la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, urmând ca procurorul să remedieze neregularităţile actului de sesizare în termen de 5 zile de la comunicarea prezentei încheieri şi să comunice dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei. Stabileşte termen de judecată la data de 7.09.2021, ora 10, sala 153, pentru când se vor cita părţile care nu au termen în cunoştinţă. Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din 9.07.2021”, se arată în hotărârea instanței.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tânără reținută după ce a furat banii părinților și i-a înlocuit cu bancnote false

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești –...

Guvernul dă pensiile înainte de Paști. Care e capcana pentru lun viitoare | Săptămâna Online

Guvernul dă pensiile înainte de Paști, a decis Executivul...

Iohannis printre favoriții pentru funcția de președinte al Comisiei Europene | Politico

Iohannis printre favoriții pentru funcția de președinte al Comisiei...

Una din trei mame minore a rămas gravidă la 15 ani

Una din trei mame minore a rămas însărcinată pentru...