Pachetul de ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan, de 95 de miliarde de dolari, a fost adoptat miercuri de Senatul SUA, după ce fusese aprobat săptămâna trecută și de Camera Reprezentanților.
Măsura a fost adoptată cu un vot bipartizan de 79-18.
Președintele Joe Biden urmează să semneze miercuri actul normativ pentru a-l promulga.
Pachetul include un ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, despre care Pentagonul spune că poate începe să fie livrat către națiunea devastată de război „în câteva zile”, scrie BBC.
Citește și: Ajutorul militar esențial pentru Ucraina, aprobat de Camera Reprezentanţilor din SUA
O măsură care va face lumea mai sigură
Biden a salutat adoptarea acestei măsuri într-o declarație făcută marți seara, numind-o „o legislație esențială [care] va face ca națiunea noastră și lumea să fie mai sigure, în timp ce ne sprijinim prietenii care se apără împotriva teroriștilor precum Hamas și a tiranilor precum [președintele rus Vladimir] Putin”.
Liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, a declarat: După mai mult de șase luni de muncă asiduă și multe răsturnări de situație, America trimite un mesaj întregii lumi: nu vă vom întoarce spatele”.
Ca reacție la vot, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că votul „întărește rolul Americii ca far al democrației și lider al lumii libere”.
Senatul a adoptat un pachet de ajutor similar în februarie, dar un grup de conservatori care se opun unui nou sprijin pentru Ucraina a blocat votarea acestuia în Camera Reprezentanților.
Confiscarea activelor rusești
Săptămâna trecută, democrații și republicanii din Camera Reprezentanților s-au unit pentru a evita această opoziție.
Congresmenii au convenit asupra unui proiect de lege care include ajutorul extern, precum și o serie de măsuri legislative pentru confiscarea activelor rusești deținute de băncile occidentale, noi sancțiuni împotriva Rusiei, Iranului și Chinei și o dispoziție care va obliga compania chinezească ByteDance să vândă cunoscutul serviciu de socializare TikTok, potrivit BBC.
Sâmbătă, în Camera Reprezentanților, un grup consistent dintre republicani a votat împotriva pachetului de ajutor extern.
Proiectul de lege s-a confruntat, de asemenea, cu rezistență din partea câtorva republicani din Senat, care s-au opus oricărui nou ajutor pentru Ucraina.
Cincisprezece dintre aceștia, alături de doi democrați – precum și de senatorul independent Bernie Sanders, care s-a opus furnizării de noi arme ofensive Israelului – au votat împotriva proiectului de lege.
„A băga mai mulți bani în cuferele Ucrainei nu va face decât să prelungească conflictul și să ducă la mai multe pierderi de vieți omenești”, a declarat marți senatorul republican Tommy Tuberville.
„Nimeni de la Casa Albă, de la Pentagon sau de la Departamentul de Stat nu poate articula ce înseamnă victoria în această luptă”.
Se așteaptă ca pachetul de ajutor să ofere un impuls semnificativ forțelor ucrainene, care au suferit în ultimele luni din cauza lipsei de muniție și de sisteme de apărare antiaeriană.
Marți, cel de-al doilea oraș din Ucraina, Harkov, a fost atacat cu drone și rachete, iar autoritățile au declarat că două persoane dintr-un cartier rezidențial au fost rănite.
Comandantul Gărzii Naționale ucrainene, Oleksandr Pivnenko, a declarat că se așteaptă la o încercare a forțelor rusești de a avansa în oraș, care se află în apropierea graniței cu Rusia, scrie BBC.
Pachetul de ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan
Pachetul de ajutor extern adoptat marți include, de asemenea, 26,4 miliarde de dolari pentru sprijin militar acordat Israelului și ajutor umanitar pentru Gaza.
În plus, alte 8,1 miliarde de dolari au fost alocate aliaților din Asia-Pacific, inclusiv Taiwan, pentru a „contracara China comunistă”.
Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a reacționat la vot mulțumind liderilor din Congres pentru „angajamentul lor de neclintit față de securitatea Israelului”.
„Israelul și Statele Unite sunt împreună în lupta împotriva terorismului, apărând democrația și valorile noastre comune”, a declarat el.
O purtătoare de cuvânt a guvernului chinez a numit ajutorul militar pentru Taiwan o „încălcare gravă a principiului o singură Chină”, care ar „trimite un semnal greșit forțelor separatiste pro-independență” din Taiwan.
„Îndemnăm SUA să ia măsuri practice pentru a-și îndeplini angajamentul de a nu susține independența Taiwanului prin faptul că nu înarmează Taiwanul în niciun fel”, a declarat ea.
Viitorul președinte al Taiwanului, William Lai, a declarat că pachetul de ajutor ar „consolida descurajarea împotriva autoritarismului”.
Taiwanul este o insulă autonomă și se consideră distinctă de China, dar Beijingul o consideră o provincie separatistă și speră să o readucă sub propriul control, conform BBC.
Pachetul de ajutor pentru Ucraina include și o prevedere prin care TikTok ar putea fi interzis în SUA
Pachetul privind securitatea națională include, de asemenea, o dispoziție care ar putea interzice TikTok la nivel național, în SUA
Compania-mamă a popularei aplicații de socializare cu sediul în China are la dispoziție nouă luni pentru a-și vinde acțiunile și pentru a găsi un cumpărător aprobat de SUA, în caz contrar TikTok va fi închisă în întreaga țară.
Statutul îi oferă președintelui SUA opțiunea de a prelungi termenul cu încă 90 de zile, ceea ce înseamnă că cel mai târziu interdicția ar putea intra în vigoare peste aproape un an.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!