Medicamente care le-ar putea salva viața pacienților diagnosticați cu boli rare nu sunt incluse în lista tratamentelor compensate. Mulți bolnavi suportă costuri uriașe, într-o cursă contra cronometru pe care, de cele mai multe ori, o pierd.
Acesta a fost și cazul Elisabetei Mincior, profesoară la Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” din Iași, care nu a pierdut doar lupta cu cancerul, ci și cu un sistem care a refuzat să îi recunoască boala. Cine își asumă responsabilitatea pentru pacienții care nu primesc tratamentul necesar?
Profesoara Elisabeta Mincior a fost diagnosticată cu mezoteliom peritoneal malign, o formă rară și agresivă de cancer. După peste 33 de ani dedicați educației, sistemul de stat, pe care l-a servit o viață, a întors spatele suferinței sale. Medicamentul care i-a fost prescris, Alimta 500mg (Pemetrexedum), nu este inclus în regimul de compensare pentru această afecțiune. Astfel, a fost nevoită să își plătească singură tratamentul, cheltuind peste 10.000 de euro în doi ani, bani obținuți din economii, din sprijinul familiei și prietenilor și din meditațiile pe care le oferea elevilor.
În încercarea de a obține dreptul la tratament compensat, Elisabeta Mincior a dat în judecată Guvernul României, Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Avocata sa, Renata Dumitraș, de la Baroul Iași, care acum colaborează cu Casa de avocatură Săvescu & Asociații, îi era prietenă veche, și a fost alături de ea în acest demers. Procesul a fost respins în primă instanță de către Curtea de Apel Iași, care a decis că instanța nu poate obliga autoritățile să modifice lista medicamentelor compensate.
Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro
Citește și: Ce poate face Ilie Bolojan de la Cotroceni?
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Ziaruldeiasi.ro)