Până când pot fi depuse adeverințele de venit necesare la recalcularea pensiei | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Noua lege a pensiilor (nr. 360/2023), intrată în vigoare la 1 septembrie 2024, îi ajută pe pensionari să își crească pensiile, luând în calcul venituri care nu erau incluse înainte, respectiv venituri nepermanente (printre care sporuri, prime, al 13-lea salariu, pentru care s-au achitat contribuții de asigurări sociale).

În această etapă se recalculează pensiile celor care au depus adeverințe de venit până la 31 august 2024, care atestă veniturile nepermanente obținute înainte de aprilie 2001. De asemenea, sunt recalculate acum și pensiile celor care au lucrat în Cooperative Agricole de Producție (CAP).

Citește și: Un lider din Lituania la cârma apărării europene. Analiză asupra alegerii lui Andrius Kubilius

Este important de știut că adeverințele de venit pot fi depuse oricând. Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Iași, a precizat clar: „Recalcularea pensiei se poate face oricând, la cerere. Acum, conform legii, suntem obligați să facem recalcularea în șase luni pentru cei care au prezentat adeverințe până la 31 august 2024, adică pentru cei care deja aveau documentele în dosar. Pentru ceilalți, recalcularea se va face în luna următoare depunerii cererii”, a explicat șefa CJP Iași.

Până la această modificare legislativă, multe dintre aceste venituri nu putea fi luate în calcul pentru stabilirea exactă a cuantumului pensiei. Pentru perioadele anterioare lunii aprilie 2001, cei care au beneficiat de venituri nepermanente trebuie să obțină adeverințele de la foștii angajatori.

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Lia Savonea și Mihail Udroiu de la ÎCCJ au decis restituirea la Parchet a dosarului Revoluției, în care este judecat Ion Iliescu

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related